Actie voor streetfood in Amsterdam

Foodtrucks - The Food Line-Up houdt morgen een actie voor meer ruimte voor streetfood in Amsterdam. Foodtrucks zullen morgen (Wereldvoedseldag) op de Dam in de hoofdstad gratis lunches uitdelen. Food Line-Up vraagt op deze wijze om verruiming van de verkoopmogelijkheden in Amsterdam. "In grote wereldsteden is streetfood al jaren ongekend populair. En al is de foodtruck ook in Nederland gearriveerd, in het Amsterdamse straatbeeld is hij - op de eeuwige hotdogkar na - nergens te bekennen. Een groot aantal culinaire ondernemers staat echter te popelen om Amsterdammers van goed en gezond streetfood te voorzien. Tot nu toe wordt deze ontwikkeling geremd door gemeentelijke regelgeving"

De regelgeving nekt de mogelijkheid om in Amsterdam een grote variëteit aan streetfood te bieden, aldus de organisatie. Een gemiste kans”, zegt Lotte Wouters, oprichter van The Food Line-Up. “In steden waar streetfood al meer voet aan de grond heeft, zie je wat voor positieve uitwerking dat heeft. Foodtrucks zorgen voor een culinaire en culturele verrijking van de stad en brengen goed en gezond eten naar de mensen toe. Streetfood zou een belangrijk tegenwicht kunnen bieden aan al het makkelijk verkrijgbare fastfood in onze hoofdstad. Maar het Amsterdamse vergunningenbeleid biedt deze nieuwe vorm van straathandel weinig kansen.”

"Idealiter zouden foodtrucks een paar keer per week op verschillende centrale plekken willen staan om daar hun waar te verkopen. Maar in Amsterdam bestaat een dergelijke vergunning (nog) niet. In de stadsdelen Centrum en Zuid worden slechts zes ventvergunningen toegekend. Maar wie daar op wil wachten wordt al snel gedemotiveerd. De wachttijd voor deze vergunning varieert namelijk tussen de 14 en 50 jaar. Twee andere mogelijke vergunningen, de staanplaats en (standaard) ventvergunning, worden überhaupt niet uitgeven voor de stadsdelen Centrum en Zuid en zijn door hun andere beperkingen nog minder geschikt voor de foodtrucks. Om foodtrucks in Amsterdam een toekomst te geven, moet de gemeente de regelgeving aanpassen en met de foodtrucks in gesprek.."

Auteur: Ubel Zuiderveld