Afvalreductie bij 11 restaurants levert 40.000 euro per jaar op

Industrie - De actie United Against Waste Challenge van Unilever Food Solutions om voedselverspilling tegen te gaan in restaurants heeft de eerste resultaten opgeleverd; op jaarbasis 40.000 euro besparing. Van de 37 chefs uit de BeNeLux en Frankrijk hebben 11 deelnemende restaurants hun audit uitgevoerd en de resultaten verstrekt. De 26 andere doen dat in de komende weken.

In totaal bedraagt de hoeveelheid afval van de 11 restaurants waarvan we de resultaten bekend zijn 1.918 kilogram voor 17.042 maaltijden in 1 week. Dat betekent een gemiddelde van 126 gram afval per maaltijd. Of nog preciezer, 139 gram afval per maaltijd in de commerciële catering tegenover 113 gram in de collectieve catering.  

Bij de start van het project op 16 oktober kregen de deelnemende chefs 4 weken de tijd om een voedselafvalaudit uit te voeren (gedurende 3 tot 5 dagen). Het doel van die audit? De hoeveelheid voedselafval meten en in kaart brengen, maar ook begrijpen vanwaar die komt zodat de chefs ze kunnen verminderen. 

Om de audit binnen het restaurant uit te kunnen voeren en vooral om elke dag verantwoord aan het werk te gaan, gaf Unilever Food Solutions de chefs enkele ‘Stop verspilling’ tools in handen: een mobiele app en een auditformulier die ze konden downloaden op de speciale website. Gekeken werd naar de afvalstromen van:

•             Opslagafval: afkomstig van de aankoop en opslag van de producten.

•             Bereidingsafval: afkomstig van het klaarmaken van de maaltijden.

•             Consumptieafval: afkomstig van de consumptie door de klanten.

•             Serviceafval (facultatief): afkomstig van de service, zoals in een bedrijfsrestaurant bijvoorbeeld.

Als de resultaten van de eerste 11 restaurants worden doorberekend naar 1 jaar (52 weken) dan is het resultaat meer dan 99 ton voedselafval. De Challenge is bedoeld om de chefs te helpen hun afvalproductie met 20% te verminderen (20% van 99.730 kilogram). Dat komt overeen met een potentiële vermindering van 19.950 per jaar. Wetende dat 1 kilogram voedselafval elke chef gemiddeld 2 euro kost (afvalverwerking en belastingen), loopt de totale potentiële besparing op tot 39.892 euro per jaar.

Bron: UFS

Auteur: Steffen van Beek