Ahold in VS: boodschappen via het web

Gemakswinkels - Ahold gaat in de VS op grote schaal experimenteren met speciale afhaalbalies bij supermarkten. Bij deze balies kunnen consumenten hun boodschappen afhalen die ze eerst via internetsupermarkt Peapod.com, een dochter van Ahold, kunnen bestellen. Ahold rolt het bestel- en afhaalconcept eerst uit in Chicago en New England.

Ahold opende inmiddels ook enkele speciale Peapod Pickup winkels. Dit zijn supermarkten die helemaal fungeren als afhaaladres en waar de klant zijn online bestelde én betaalde producten kan komen halen op het tijdstip dat hij wenst. Het tijdvak waarin ze de boodschappen komen halen moet wel van tevoren worden aangegeven. Komen ze op een afwijkend tijdstip, dan betalen ze enkele dollars extra. Peapod ontwikkelde inmiddels ook speciale apps voor mobiele telefoons en tablets, zodat de consument waar hij ook is de boodschappen kan bestellen.

Peapod werd in 1989 opgericht in de buurt van Chicago. Ahold kocht ruim tien jaar geleden alle aandelen in het bedrijf. De afhaalformule vult feitelijk het gat tussen traditionele supermarkten en de gemakswinkels die de laatste tien, vijftien jaar in de VS sterk in opmars zijn.

Auteur: Ubel Zuiderveld