Albert Heijn-topman de laan uitgestuurd

Retail - Albert Heijn-topman Sander van der Laan verlaat Ahold. Wouter Kolk is vanaf volgende maand zijn vervanger. Het besluit is ‘in gezamenlijk overleg’ genomen, zo laat Ahold weten.

Het vertrek van Van der Laan hangt samen met de tegenvallende ontwikkelingen bij Albert Heijn in de afgelopen twee jaar, zei een woordvoerder van Ahold desgevraagd. Hoewel het de afgelopen maanden beter ging met Albert Heijn, leek het alle partijen beter de leiding van het supermarktbedrijf over te dragen. “Albert Heijn heeft op zich een goede kerstperiode achter de rug, maar dit bedrijf wordt niet gerund op kwartaalbasis”, aldus de woordvoerder. “De afgelopen 1,5 à 2 jaar is belangrijk terrein verloren en werd duidelijk dat Albert Heijn moeite heeft met de positionering in de markt. Daarover werden al maanden gesprekken gevoerd, die uiteindelijk hebben geleid tot dit besluit.” Kolk wordt de vervanger van Van der Laan. Hij is momenteel bij Ahold verantwoordelijk voor specialistische winkels en nieuwe markten.

Het besluit werd vandaag bekend tijdens de presentatie van de cijfers over het laatste kwartaal van 2014. In Nederland stegen de verkopen van Ahold, waar ook Etos en bol.com onder vallen, vorig kwartaal met 4,5 procent. Winkels die langer dan een jaar open zijn brachten ruim 2 procent meer op, de rest van de groei was te danken aan de uitbreiding van het winkelbestand. Het marktaandeel van Albert Heijn in Nederland nam in 2014 toe van 34 naar 34,1 procent. De acties die nodig waren om klanten te trekken, hebben de winstmarge afgelopen kwartaal volgens het concern licht onder druk gezet.

Bron: FoodClicks/FD/Z24

Auteur: Martijn Louws