Algoritme ‘Frank’ verkort bezorgtijd Deliveroo met 20%

Nieuw zelflerend algoritme 'Frank' verkort bezorgtijd Deliveroo met 20 procent aan de deur

Techniek - Een jaar na de lancering in Nederland heeft het algoritme Frank de bezorgtijd met 20% verkort. Dit blijkt uit data van de laatste twee maanden van bezorgdienst Deliveroo.

Het algoritme Frank zorgt voor de coördinatie en toewijzing van bestellingen. Kortere bezorgtijden dragen bij aan betere service voor klanten, restaurants en bezorgers. Het zelflerende algoritme houdt door middel van voorspellende modellen rekening met wanneer het eten klaar is, hoe lang ieder onderdeel van het bezorgproces duurt en welke bezorger de bestelling het beste kan uitvoeren. Hierbij neemt het onder andere de bezorgafstand en de locatie in de berekening mee. Voor klanten betekent dit dat zij preciezer kunnen zien wanneer een bestelling wordt bezorgd.

Onlangs maakte Deliveroo al bekend dat het tech-team in Londen gaat groeien van 300 naar 600 developers. Dit is de nieuwste investering in het verbeteren van de infrastructuur achter Deliveroo, na de inzameling van 500 miljoen dollar in 2017.

Voordeel bezorgers

De innovatie is goed voor bezorgers, omdat ritten beter aansluiten op hun behoeften. Frank kijkt naar de verkeerssituatie, het weer en de afstand tussen de bezorger en het restaurant. Dit om de best mogelijke ervaring te verzekeren voor bezorgers die met ons werken. Sinds de implementatie van het algoritme is de bezorgafstand met 5% - iets meer dan één kilometer – vermindert. Hierdoor zijn bezorgers 10% korter onderweg, kunnen zij meer bestellingen bezorgen en verdienen zij meer.

Voordeel restaurants

De innovatie is ook goed voor restaurants. De technologie helpt Deliveroo’s 1500 partnerrestaurants met het voorspellen en uitvoeren van bestellingen. Het algoritme neemt hierbij factoren zoals het tijdstip van een bestelling en de voorbereidingstijd van een gerecht mee. Sinds februari is de gemiddelde voorbereidingstijd verkort met ongeveer 5 minuten. Dit zorgt voor een soepeler proces in de keuken en verkort de wachttijden van klanten en bezorgers.

Bron: Deliveroo

Auteur: Steffen van Beek