‘Anonieme lokjongere bij alcoholcontrole mag niet’

Inzet lokjongeren bij controle op alcoholverkoop mag alleen als ze na controle hun identiteit bekendmaken. Foto: KHN

Drankcontrole – De rechtbank Gelderland heeft de inzet van anonieme lokjongere bij alcoholcontroles veroordeeld en bepaald dat de boetes die de gemeente Nijmegen aan voetbalclubs oplegde voor het schenken van drank aan minderjarigen kunnen worden verscheurd.

Volgens een bericht op de site van het AD vecht de gemeente Nijmegen de uitspraak nog wel aan, maar heeft dat weinig kans, in de ogen van de Nijmeegse rechtsgeleerde Henny Sackers. De inzet van mystery guests mag dan wel worden ingezet als controlemiddel, maar alleen als de identiteit van de jongere later wordt bekend gemaakt, iets dat de gemeente Nijmegen weigert.

Het inzetten van lokjongeren om het schenken van alcohol te controleren aan personen onder de 18 jaar wordt door veel meer gemeenten gedaan. Niet alleen bij sportkantines of cafés, maar ook op events. Voor uitbaters is het van belang te kunnen vaststellen dat er geen sprake is van uitlokking aan de bar, Vandaar dat achteraf moet kunnen worden vastgesteld wie de lokjongere is.

De boetes voor het niet naleven van de regels zijn hoog. Zo is bij een eerste overtreding de boete 1360 euro en bij een tweede al 2040 euro. De Nijmeegse voetbalvereniging Trekvogels die de zaak nu succesvol aanhangig maakte bij de rechtbank, kreeg in 2016 een boete.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek