Belastingdienst geeft (zomer)tips voor de btw-aangifte

Belastingdienst geeft (startende) ondernemers tip over btw-aangifte

Zakelijk  – Ondernemers vergeten tijdens  de vakantieperiode soms tijdig hun belastingaangifte te doen. Dat signaleert althans de belastingdienst. Met name startende ondernemers realiseren zich te laat dat zij uiterlijk woensdag 31 juli de btw-aangifte en -betaling over het tweede kwartaal moeten indienen.

Via de ondernemersportaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ wil de belastingdienst startende, maar ook al langer opererende, ondernemers, behulpzaam zijn met vragen over de btw-aangifte en tips voor een tijdige betaling.

In het eerste halfjaar van 2019 registreerde de Kamer van Koophandel 118.103 startende ondernemers, 11% meer dan in het eerste halfjaar van 2018. In de horeca zijn deze periode 5.109 ondernemers gestart, een toename van 22% ten opzichte van vorig jaar. Veel startende ondernemers blijken vragen te hebben voor de Belastingdienst over het doen van btw-aangifte.  Voor deze startersvragen heeft de Belastingdienst het platform belastingdienst.nl/starters.

Zes tips

Met de deadline van 31 juli voor de btw-aangifte over het tweede kwartaal in aantocht geeft de Belastingdienst startende ondernemers zes aandachtspunten die moeten helpen bij een goede voorbereiding en het doen van de daadwerkelijke aangifte.

1. Noteer de deadlines voor de btw-aangifte. Zet de data voor de btw-aangifte en -betalingen als geheugensteuntje in je agenda. Stel twee weken voor iedere deadline een herinnering in, dan houd je de data altijd op je netvlies en voorkom je een verzuimboete. De deadlines voor de kwartaalaangiften zijn: 31 juli, 31 oktober, 31 januari en 30 april.

2. Gebruik het nieuwe ondernemersportaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ op belastingdienst.nl en log in met je DigiD (eenmanszaak) of eHerkenning. Voor het gebruik van Mijn Belastingdienst Zakelijk hoef je niets extra’s te regelen. Het oude portaal blijft in ieder geval dit jaar nog bestaan.

3. Zorg voor een goede administratie en houd deze wekelijks bij. Met een goede administratie is het doen van de btw-aangifte makkelijker en ben je sneller klaar. Een goede administratie begint bij een goed, liefst online, boekhoudpakket dat past bij jouw onderneming.

4. Doe altijd aangifte, ook als je een keer geen btw hoeft af te dragen of terugkrijgt. Heb je een kwartaal geen omzet gedraaid? Ook dán moet je btw-aangifte doen. Je geeft dan via je btw-aangifte door dat je niets hebt aan te geven.

5. Lage omzet? Check dan of de nieuwe kleineondernemersregeling iets is.

Ondernemers met een jaaromzet onder de € 20.000 kunnen vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Ondernemers worden dan vrijgesteld van btw en hoeven geen btw-aangifte te doen.

6. Geef correcties door. Ben je vorig kwartaal een factuur vergeten mee te nemen in de btw-aangifte? Of heb je al btw-aangifte gedaan maar ben je toch nog iets vergeten aan te geven? Geen probleem. Je kunt correcties tot maximaal €1.000 meenemen in de volgende btw-aangifte. Bij een hoger bedrag is de correctie door te geven via het online formulier op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Net gestart of net aangemeld bij KVK?

Het kan zijn dat ondernemers die zich net hebben ingeschreven bij de KvK nog gen btw-aangifte vinden in hun portaal. Deze ondernemers ontvangen de btw-aangifte van de Belastingdienst op papier.

Bron: Belastingdienst

Auteur: Steffen van Beek