Ben&Jerry test succesvol ijsproductie uit afval

Foto: Ben & Jerry

Industrie - Afval van ijsproductie blijkt prima om te zetten te zijn in biogas, dat weer gebruikt kan worden voor nieuw ijs. Dat blijkt uit een anderhalf jaar durende test die Unilever heeft gehouden bij de Ben & Jerry’s ijsfabriek.

Het afgelopen jaar zijn met het systeem 16 miljoen bakken ijs milieuvriendelijk geproduceerd, zo laat Unilever weten tegenover duurzaamgeproduceerd.nl. ‘Het systeem dat ‘the Chunkinator’ wordt genoemd, maakt gebruik van een anaerobe reactor die de restjes melk, room, siroop en fruit afbreekt, in een tank gevuld met microben. Het afval wordt op die manier omgezet in biogas, dat gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken’. Ook het afvalwater van de fabriek wordt hergebruikt en naar de tank geleid.

Juist de combinatie afvalwater met vetten en oliën dat in één compacte reactor wordt behandeld, maakt het systeem uniek. Het biogas dat ontstaat, gebruikt Unilever om de ijsmachines te koelen, zodat ijsresten het uiteindelijk mogelijk maken opnieuw ijs te maken.

Het biovergistingssysteem is de BIOPAQ AFR Biodigester en door Paques in Balk geleverd. De biovergister produceert 1.500 m3 methaangas per dag. Daardoor zorgt de vergister ervoor dat de fabriek 100% klimaatneutraal is en geen gas meer ingekocht hoeft te worden om in de eigen warmte- en koudebehoefte te voorzien.

Bron: Unilever/Pacques

Auteur: Steffen van Beek