Brouwer Carlsberg bezig met ‘papieren bierfles’

De twee prototypen van Carlsberg, die vrijwel volledig van houtvezel zijn vervaardigd Foto: Carlsberg

Innovatie - Carlsberg is bezig met de ontwikkeling van een volledig duurzaam geproduceerde fles, de Green Fiber Bottle. Onlangs onthulde de bierbrouwer twee prototypen. Beide typen waren gemaakt van biobased houtvezels, alleen het binnenwerk varieerde bij de twee flessen. De ‘papieren bierfles’ komt dus dichterbij.

Carlsberg houdt zich al langer bezig met de ontwikkeling naar een volledig duurzame fles. En heeft daarvoor zelfs een speciale joint venture opgericht met de naam Pacobo. Carlsberg doet dat niet alleen. Andere participanten in dit onderzoeksbedrijf zijn L’Oreal, The Coca-Cola Compagny en The Absolut Company. Zij sloten zich aan nadat Carlsberg in 2015 de ambitie had aangegeven om een 100% biobased fles te ontwikkelen, zonder gebruik te maken van polymeren.

Het gebruik van polymeren is bij de twee gepresenteerde prototypen nog wel het geval, namelijk bij de bekleding van de flessen. Hoewel de flessen volledig afbreekbaar zijn, wordt bij één prototype nog wel gebruik gemaakt van een dunne ‘gerecycelde polymere PET-laag’ om de vloeistof in de fles te houden. Bij de andere fles is het binnenwerk uitgerust met een ‘100% biobased PEF polymer’ voor dezelfde reden. Het overige materiaal van de papieren flessen in gemaakt van houtvezel.

Carlsberg ziet de prototypen als belangrijke stap voorwaarts en verwacht op ten duur een volledige duurzame fles te kunnen ontwikkelen, zonder gebruik van polymeren.

Bron: Carlsberg/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek