CBS: Bescheiden omzetgroei horeca

Horeca - In het tweede kwartaal van 2013 heeft de horeca 0,6 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. De omzet bij de restaurants en hotels steeg het meest. Bij de cafés was sprake van een forse omzet- en volumedaling.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De omzetdaling in het eerste kwartaal van dit jaar is niet doorgezet. De prijzen stegen met 1,8 procent, het volume daalde met 1,3 procent. Binnen de horeca boekten restaurants de grootste omzetgroei. De omzet was 3,4 procent hoger dan een jaar eerder. De prijzen stegen met 1,8 procent en het volume met 1,6 procent. In vergelijking met vorig jaar zorgde vooral juni voor een omzetgroei bij restaurants. De omzet van hotels nam na twee kwartalen van krimp weer toe. In het tweede kwartaal steeg de omzet met ruim 2 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Cafés kampten voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal met een omzetdaling. De omzet was in het tweede kwartaal 6,4 procent lager dan een jaar eerder, het volume daalde met bijna 10 procent. Consumpties in cafés waren, mede door belastingverhogingen, gemiddeld 3,7 procent duurder dan een jaar eerder.

De cijfers van het CBS wijken enigszins af van de cijfers die door Foodstep en FSIN gisteren werden verstrekt, door andere periodemeeting en berekening. De cijfers van het CBS zijn over het algemeen iets positiever.

Bon: CBS/FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek