Concept 'Het Pauzeplein’ vermindert voedselverspilling bij vergaderingen


Voedselverspilling – De voedselverspilling bij de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is met twee derde teruggebracht door inzet van het lunchconcept: Het Pauzeplein. Door lunches niet meer per vergadering aan te bieden maar meer centraal te faciliteren, werd de voedselverspilling van 20% naar 7% teruggebracht. Voedselverspilling was beide ministeries een doorn in het oog. Aanleiding om de verspilling van etenswaren bij de vergaderlunches drastisch terugbrengen. Samen met facilitaire dienstverlener van de ministeries, FMHaaglanden, Albron en platform Wastewatchers werd gekeken hoe dit het beste kon. Wastewatchers, dat is opgezet om voedselverspilling waar dan ook tegen te gaan, deed daarvoor in 2017 en 2018 onderzoek gedaan naar de bestaande situatie. Het bleek dat de voedselverspilling bij de klassieke situatie - waarbij elke vergaderlunch op de vergaderzaal gebracht werd - rond de 20% lag. Dit werd vooral veroorzaakt doordat gasten niet verschenen op vergaderingen, er te veel broodjes per persoon werden ingeschat en er een mismatch was tussen de wensen van de gast en het aanbod van de vergaderlunch. Door de lunch voor verschillende vergaderingen in te richten werd een belangrijk deel van deze verspillingselementen voorkomen. Een dergelijk concept was niet alleen efficiënter, maar vanuit het aanbod kon veel beter ingespeeld worden om last minute veranderingen. Initiatiefnemer Thomas Luttikhold van Wastewatchers: “Door meer keuze en minder voorraad te hanteren - wat mogelijk is door de centrale aansturing - en de gast  zelf te laten kiezen, is het mogelijk om meer in te spelen op de wens van de gast. Daarbij is het mogelijk om de gast te verrassen met iets unieks of iets nieuws. Met minder waste en een hogere klanttevredenheid tot gevolg”. Dalende verspilling Het resultaat van de veranderingen was niet alleen dat de gasten meer tevreden waren omdat het aanbod breder was, maar ook de verspilling van voedsel daalde fors. De verspilling daalde van 21% naar 7%, vrijwel volledig door het schaalvoordeel. De klanttevredenheid nam toe met 25% vanwege de service en het meer diverse aanbod. En er werd een hoger financieel rendement behaald bij de inzet van het nieuwe concept vanwege het effectiever inspelen op onzekerheden.  Ook cateraar Albron was tevreden over de pilot. Anne Stoker van Albron: “De pilot met Het Pauzeplein heeft ons extra inzichten verschaft om de verspilling bij vergaderlunches verder terug te kunnen brengen en gaat ons, zowel binnen de overheid als binnen het bedrijfsleven, verder helpen bij het doorontwikkelen van ons assortiment.” CO2 impact Door het verminderen van de voedselverspilling nam ook de CO2 impact af. Steeds vaker wordt ook deze norm gehanteerd in het kader van verduurzaamingsdoelstellingen.  Deze daalde door de gerealiseerde besparingen gemiddeld met 180 g CO2 per bezoeker van het Pauzeplein. Bron: @FoodClicks Voedselverspilling – De voedselverspilling bij de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is met twee derde teruggebracht door inzet van het lunchconcept: Het Pauzeplein. Door lunches niet meer per vergadering aan te bieden maar meer centraal te faciliteren, werd de voedselverspilling van 20% naar 7% teruggebracht. Voedselverspilling was beide ministeries een doorn in het oog. Aanleiding om de verspilling van etenswaren bij de vergaderlunches drastisch terugbrengen. Samen met facilitaire dienstverlener van de ministeries, FMHaaglanden, Albron en platform Wastewatchers werd gekeken hoe dit het beste kon. Wastewatchers, dat is opgezet om voedselverspilling waar dan ook tegen te gaan, deed daarvoor in 2017 en 2018 onderzoek gedaan naar de bestaande situatie. Het bleek dat de voedselverspilling bij de klassieke situatie - waarbij elke vergaderlunch op de vergaderzaal gebracht werd - rond de 20% lag. Dit werd vooral veroorzaakt doordat gasten niet verschenen op vergaderingen, er te veel broodjes per persoon werden ingeschat en er een mismatch was tussen de wensen van de gast en het aanbod van de vergaderlunch. Door de lunch voor verschillende vergaderingen in te richten werd een belangrijk deel van deze verspillingselementen voorkomen. Een dergelijk concept was niet alleen efficiënter, maar vanuit het aanbod kon veel beter ingespeeld worden om last minute veranderingen. Initiatiefnemer Thomas Luttikhold van Wastewatchers: “Door meer keuze en minder voorraad te hanteren - wat mogelijk is door de centrale aansturing - en de gast  zelf te laten kiezen, is het mogelijk om meer in te spelen op de wens van de gast. Daarbij is het mogelijk om de gast te verrassen met iets unieks of iets nieuws. Met minder waste en een hogere klanttevredenheid tot gevolg”. Dalende verspilling Het resultaat van de veranderingen was niet alleen dat de gasten meer tevreden waren omdat het aanbod breder was, maar ook de verspilling van voedsel daalde fors. De verspilling daalde van 21% naar 7%, vrijwel volledig door het schaalvoordeel. De klanttevredenheid nam toe met 25% vanwege de service en het meer diverse aanbod. En er werd een hoger financieel rendement behaald bij de inzet van het nieuwe concept vanwege het effectiever inspelen op onzekerheden.  Ook cateraar Albron was tevreden over de pilot. Anne Stoker van Albron: “De pilot met Het Pauzeplein heeft ons extra inzichten verschaft om de verspilling bij vergaderlunches verder terug te kunnen brengen en gaat ons, zowel binnen de overheid als binnen het bedrijfsleven, verder helpen bij het doorontwikkelen van ons assortiment.” CO2 impact Door het verminderen van de voedselverspilling nam ook de CO2 impact af. Steeds vaker wordt ook deze norm gehanteerd in het kader van verduurzaamingsdoelstellingen.  Deze daalde door de gerealiseerde besparingen gemiddeld met 180 g CO2 per bezoeker van het Pauzeplein. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Smaakchef van Albron wint Overall-prijs Innovation Award 2023

Verkiezing – De winnaars van de Horecava Innovation Award 2023 zijn maandag bekendgemaakt. Overall winnaar 2023 is Albron met Smaakchef. Smaakchef ontzorgt het zorgpersoneel door de bereiding van de warme maaltijd uit handen te nemen. De winnaar van de Horecava Innovation Award is Uhhmami, culinaire plant based boulions in de smaken Vegetable, Chickenis, Oceanish en Beefish.

Lees bericht


Horeca verspilt 5,6 miljoen minder voedsel

Voedselverspilling – De Nederlandse horeca verspilde in 2023 9,2% minder voedsel dan in 2019. Ondanks deze daling van 5,6 miljoen kilogram, gooit de sector nog steeds 55,4 miljoen kilo voedsel weg. Dat kost de sector 647 miljoen euro per jaar.

Lees bericht

Cateringsector gaat voedselverspilling in kaart brengen

Catering – Elf ondernemingen in de cateringsector en twee brancheverenigingen hebben gezamenlijk besloten werk te gaan maken van voedselverspilling en starten met het in kaart brengen van de hoeveelheid voedsel dat wordt verspild. Het gaat om alle sectoren waarin de cateraars actief zijn, dus bedrijfskantines, zorginstellingen en schoolkantines.

Lees bericht



Sociale franchiseketen Brownies&downieS naar Albron

Formulenieuws - Per 1 september 2022 zal de sociale franchiseformule Brownies&downieS onderdeel worden van Albron. Bij Brownies&downieS hebben medewerkers met een beperking de hoofdrol. Lokaal ondernemerschap, kwalitatieve horeca en volwaardige banen voor bijzondere medewerkers vormen de belangrijkste elementen van het landelijke succes van de sterke horecaketen.

Lees bericht

Anne&Max, Strada en Coco & Sebas in Stadshart Amstelveen

Winkelcentrum - Stadshart Amstelveen breidt haar winkelaanbod uit met Anne&Max, Strada en Coco & Sebas. Het winkelcentrum wil met de horeca uitbreiding nog beter inspelen op de wensen van de bezoekers. Onderzoek wees uit dat er behoefte was aan een verdere uitbreiding van eet- en drinkgelegenheden.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid