Congres over de rol van eten en welvaartsziekten

Waar het naar moet met ons voedselsysteem is een veel besproken onderwerp, zoals hier bij het FNLI

Congres – Op de tweede dag van de horecabeurs BBB Maastricht vindt TASTE Summit plaats, een gastronomisch congres. Onder de noemer ‘Vital Food’ werpen verschillende internationale foodprofessionals die dag hun kritische blik op ongezond, bewerkt voedsel en geven zij uitleg over het belang van eerlijke, gezonde producten Thema deze keer: bewerkt voedsel is de kern van de wereldwijde gezondheidsproblematiek en bewustwording daarvan is een eerste stap naar een gezondere samenleving.

TASTE Summit presenteert, volgens de organisatoren BBB Maastricht en Hotel Management School Maastricht, een indrukwekkende line-up van sprekers die in verschillende sessies hun kennis delen met de aanwezige foodprofessionals. Zij geven hun visie op de huidige voedselindustrie en de gezondheidsrisico’s van Ultra Processed Food.

Zo uit de Braziliaanse voedingswetenschapper Carlos Augusto Monteiro zijn zorgen over de wereldwijd stijgende consumptie van sterk bewerkt fabrieksvoedsel, waar essentiële voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen vaak missen. Hierdoor levert dit voedsel een belangrijke bijdrage aan de toename van allerlei welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Monteiro deed onder andere onderzoek voor de World Health Organization (WHO).

Initiatiefnemer van het congres is Peter Klosse: “Gelukkig begrijpen steeds meer mensen dat we anders moeten gaan eten, maar we zijn er nog lang niet. Met dit congres willen wij meer bewustwording creëren over wat er allemaal gebeurt in de processing van voedsel. Uiteraard zullen we ook laten zien hoe we lekker en gezond kunnen eten met échte producten van het land.”

Het programma van TASTE Summit (tot nu toe):

  • Wat is “gezond” eten? – Carlos Augusto Monteiro
  • Hoe kijkt de consument naar eten & drinken en hoe kan je hierop inspelen? – Thimus, Neuroscience & Consumer Biometrics
  • Welke initiatieven zijn er al actief? – Albert Kooy en Frank Fol
  • Hoe en wat verandert er in het systeem voor boeren, leveranciers en overheid? – Provincie Limburg - Gedeputeerde Landbouw en Natuur Hubert Mackus & Diverzio – Koen Nouws Keij
  • Wat is het belang van smaak in alle elementen? - Peter Klosse

Bron:  www.taste-summit.com

Auteur: Steffen van Beek