Consumenten besteden in mei 0,5% minder aan food


Marktcijfers –Consumenten hebben in de maand mei vooral meer besteed aan duurzame goederen. De groei in dat segment nam maar liefst met 6,1 procent toe. In voedings- en genotsmiddelen daarentegen werd 0,5% minder besteed. Dat blijkt uit de cijfers van Het CBS. Consumenten gaven vooral meer uit aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Aan nieuwe personenauto’s hebben consumenten echter opnieuw minder besteed. Ook aan overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen gaven de consumenten meer uit. Die uitgaven groeiden met 5,8%. Opvallend was ook dat er meer gas werd verbruikt omdat de meimaand kouder was dan vorig jaar. Er werd vooral meer gas verbruikt. Dit komt doordat het in mei 2019 kouder was dan in mei 2018. Aan voedings- en genotmiddelen werd zoals gezegd 0,5 procent minder besteed dan een jaar eerder. Vorige week meldde het CBS dat de detailhandel in mei 3,1 procent meer heeft omgezet dan in mei 2018. Het verkoopvolume was 2,8 procent hoger. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen. De uitgaven aan diensten, zoals verzekeringen, woninghuur, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant of kapper, lagen in mei 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Uitgaven aan diensten maken, volgens het CBS, ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit. Bron: CBS Marktcijfers –Consumenten hebben in de maand mei vooral meer besteed aan duurzame goederen. De groei in dat segment nam maar liefst met 6,1 procent toe. In voedings- en genotsmiddelen daarentegen werd 0,5% minder besteed. Dat blijkt uit de cijfers van Het CBS. Consumenten gaven vooral meer uit aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Aan nieuwe personenauto’s hebben consumenten echter opnieuw minder besteed. Ook aan overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen gaven de consumenten meer uit. Die uitgaven groeiden met 5,8%. Opvallend was ook dat er meer gas werd verbruikt omdat de meimaand kouder was dan vorig jaar. Er werd vooral meer gas verbruikt. Dit komt doordat het in mei 2019 kouder was dan in mei 2018. Aan voedings- en genotmiddelen werd zoals gezegd 0,5 procent minder besteed dan een jaar eerder. Vorige week meldde het CBS dat de detailhandel in mei 3,1 procent meer heeft omgezet dan in mei 2018. Het verkoopvolume was 2,8 procent hoger. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen. De uitgaven aan diensten, zoals verzekeringen, woninghuur, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant of kapper, lagen in mei 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Uitgaven aan diensten maken, volgens het CBS, ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit. Bron: CBS

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Economie groeit met 0,4% in vierde kwartaal 2023

Analyse - In de laatste drie maanden van 2023 is er meer geld uitgegeven dan gedacht. Hierdoor is de Nederlandse economie iets sterker gegroeid dan eerder werd verwacht. De groei van de economie is in het vierde kwartaal uitgekomen op 0,4 procent.

Lees bericht

Sfeervolle Belgische Tavola laat bezoekers echt genieten

Vakbeurs – Aan culinaire hoogtepuntjes geen gebrek op de Belgische vakbeurs Tavola in Kortrijk. Dit driedaagse horecaevenement trekt traditioneel ook altijd veel Nederlandse vakbezoekers. Belangrijkste reden is dat de horecabeurs veel specialiteiten laat zien en de foodprofessional ook echt kan genieten van de kwaliteit van de producten.

Lees bericht

Schiphol vernieuwt Lounge 2 met nieuwe horecaconcepten

Luchthaven - Schiphol werkt aan de vernieuwing van Lounge 2, het gebied dat zich bevindt na de securitycontrole voor passagiers met bestemmingen veelal buiten Europa. Het horeca- winkelgebied krijgt een nieuwe inrichting, waarbij de beleving van passagiers centraal staat. Er wordt ruimte gemaakt voor nieuwe luxe merken en een vernieuwd aanbod aan horeca- en winkelmogelijkheden. 

Lees bericht






© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid