Dijksma: 'Schrap datum houdbaarheid van pasta, rijst en koffie'

Verspilling - Door verwarring over houdbaarheidsdata wordt onnodig veel kilo’s voedsel ongebruikt weggegooid. Op pasta, rijst en koffie staat nu nog 'Tenminste Houdbaar Tot', terwijl deze producten nauwelijks over de datum kunnen raken. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en haar Zweedse collega pleiten voor aanpassing van Europese regels voor houdbaarheidsdata, zo meldt zij vrijdag 9 mei 2014 in een Kamerbrief.

Dijksma: 'Het is goed dat wij in Europa één lijn trekken om veilig eten en drinken te garanderen, maar die regels moeten verspilling niet in de hand werken. Mensen gooien nu onnodig eten weg omdat ze niet weten wat die datum op de verpakking precies betekent. Dat kost geld voor nieuwe boodschappen en bovendien belast het onze natuurlijke hulpbronnen onnodig. Voor extreem houdbare producten als pasta of rijst is geen datum dan ook beter dan een houdbaarheidslimiet die niets zegt.'

Veiligheid

'Tenminste Houdbaar Tot' betekent dat een product niet meer voldoet aan de kwaliteitseisen door bijvoorbeeld kleurverschillen. De veiligheid is echter langer - soms zelfs maanden na het verlopen - gegarandeerd. Consumenten weten dit vaak niet. Circa 15% van de voedselverspilling wordt veroorzaakt door houdbaarheidsdata op verpakkingen.

Bron: NVWA

Auteur: Steffen van Beek