Douwe Egberts opent duurzame koffiedikketel in Joure

Opening koffiedik gestookte ketel in Joure door Luc van Gorp, D.E (links) en John Jorritsma, Comissaris van de Koning

Industrie - Douwe Egberts Nederland heeft in Joure een duurzame koffiedik gestookte stoomketel in gebruik genomen. Dankzij deze ketel en het benutten van koffiedik als energiebron realiseert Douwe Egberts jaarlijks een energiebesparing die te vergelijken is met het gasverbruik van 2.000 huishoudens.

De Commissaris van de Koning in de Provincie Fryslân, Dhr. J.A. Jorritsma, heeft de stoomketel van Douwe Egberts in Joure tijdens een feestelijke bijeenkomst gisteren officieel in werking gezet. Met het in gebruikstellen van de stoomketel geeft Douwe Egberts, volgens eigen zeggen haar duurzame ambitie een extra impuls.

De koffiefabriek in Joure maakt koffieconcentraat voor automaten en instantkoffie voor thuisgebruik. Door de warmte van de koffiedik te gebruiken om stoom te produceren wordt 90 procent van de energie hergebruikt.

Jaarlijks verbrandt D.E. dankzij de stoomketels 12.000 ton koffiedik. Dat staat gelijk aan 22 volle Olympische zwembaden. De koffiebrander bespaart hiermee 4 miljoen m³ aardgas per jaar. Dat staat gelijk aan 12 miljoen keer douchen of het energieverbruik van 2.000 huishoudens.

Bron: FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek