Eerste eetbare chocolade pop-up in Nederland

Opening van de pop-up store

Pop-up – Organisatie Fairtrade heeft op station Utrecht CS de eerste eetbare pop-up store van Nederland geopend. De tijdelijke winkel is een aanklacht tegen de uitbuiting van cacaoboeren.

De bedoeling is dat de pop-up store in vier dagen tijd, namelijk vanaf vandaag tot vrijdag 21 november, wordt afgebroken en opgegeten om daarmee symbolisch het oneerlijke handelssysteem te doorbreken. Bekende Nederlanders als Tess Milne en Britt Scholte helpen hieraan mee.

Cacaoboeren

Volgens Fairtrade kleven er aan chocolade nog steeds bezwaren. Nog altijd krijgen boeren onvoldoende betaald om fatsoenlijk van te kunnen leven, aldus de organisatie en bovendien zijn er in Ghana en Ivoorkust ook nog eens zo’n 2,1 miljoen kinderen aan het werk. Presentatrice Veronica van Hoogdalem bezocht een aantal van die cacaoboeren, die digitaal worden voorgesteld aan de bezoekers van de pop-upstore.

Oproep

Via de pop-up roept Fairtrade consumenten op om voor Fairtrade chocolade te kiezen. Volgens Peter d’Angremond, directeur van Fairtrade Nederland is de pop-up ook een boodschap richting het bedrijfsleven. “Een eerste stap is over te stappen naar Fairtrade cacao. Van daaruit werken we samen toe naar een leefbaar inkomen voor cacaoboeren.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek