Europarlement steunt verbod op plastic wegwerpartikelen

Plastic verzamelen op strand. Fabrikanten van snoepwikkels moeten straks meebetalen aan afvalverwerking

Politiek – Het overgrote deel van het Europees Parlement heeft ingestemd met het plan om  wegwerpplastic vanaf 2021 te verbieden. Het gaat daarbij vooral om rietjes, bestek, borden, ballonstokjes en roerstaafjes. Producten die nu veelal als zwerfvuil op straat of in zee belanden.

Het feit dat een groot deel van het Europees Parlement woensdag instemde wil nog niet zeggen dat het verbod er definitief komt. Ook de milieuministers van de lidstaten moeten akkoord gaan met het voorstel.

Als het verbod er komt, moeten de genoemde plastic producten voortaan gemaakt worden duurzaam materiaal. Andere maatregelen betreffen het terugdringen van plastic bakjes voor eten en wegwerpbekers. Daarnaast moeten fabrikanten van bijvoorbeeld snoepwikkels en sigarettenfilters voortaan gaan meebetalen aan afvalverwerking.

Het parlement wil ook dat negen op de tien plastic flessen in 2025 gescheiden worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeldregelingen. Ruim een op de drie flessen moet dan van hergebruikt plastic zijn gemaakt.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek