Fastfoodketens regelen schoonmaak beter na controles inspectie SZW

Inspectie - De grote fastfoodketens hebben hun schoonmaak het afgelopen jaar veel beter georganiseerd. De intensieve controles van de Inspectie SZW en de Belastingdienst de afgelopen jaren en intensieve gesprekken met de fastfoodsector hebben een duidelijk effect gehad.

Dat laat de Inspectie SZW vandaag weten. Daarnaast signaleert de inspectiedienst dat een groot deel van de fastfoodvestigingen afscheid heeft genomen van malafide schoonmaakbedrijven en dat de schoonmaak in eigen beheer genomen. Schoonmakers worden daarnaast niet meer onderbetaald en werken conform regulier tijden. Ook controleren de fastfoodbedrijven beter wie er bij ze aan het werk zijn.

In de afgelopen jaren zijn de schoonmaakbedrijven bij de fastfoodketen zeer frequent geïnspecteerd. De grootste controle was in 2015 waar bij 19 fastfood filialen controles werden gehouden. Uitkeringsfraude, belastingfraude, te lange werktijden en onderbetaling werden geconstateerd. Naast de controles ging de Inspectie SZW in gesprek met de hoofdvestigingen. Zij zagen in dat de schoonmaak op een andere, eerlijke manier, gedaan moest worden. Daar is nu werk van gemaakt en de Inspectie SZW constateert dat bij de eigen vestigingen geen meldingen meer binnenkomen van mogelijke fraude of overtredingen.

Bron: Inspectie SZW

Auteur: Steffen van Beek