Foodservicesector houdt wind in de rug

In het bedrijfsleven neemt de vraag naar eten en drinken toe

Marktcijfers - De foodservicesector heeft de wind goed in de rug. Over de eerste vier maanden liet de sector een groei zien van 2,1%. Ook in de afgelopen vier weken ging het voorspoeding met een plus van 3,2% in de bestedingen. Zelfs het zorgenkindje van de afgelopen jaren de cateringsector liet als totaal een stijging zien van 1 procent.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoekbureau Foodstep. Volgens het bureau  gaf de vierde periode van 2017 zo’n 3% meer waarde in foodservice dan periode 4 in 2016. Het weer werkte dan ook mee. In de gemeten periode van 27 maart tot en met 23 april was het weer relatief droog met slechts 22 mm neerslag, tegenover 63 mm in 2016. De gemiddelde dagtemperatuur van 9 graden Celsius was vergelijkbaar met 2016. Goed weer is altijd een belangrijke stimulans voor de bestedingen in de foodservicesector.

Ook het vertrouwen van de consument is van belang en hoe de feestdagenvallen. Het consumentenvertrouwen is al een tijdje hoog en dus positief van invloed op de koopbereidheid. Rond Pasen, dat later in 2016 later viel, kregen de buitenshuis bestedingen een extra stimulans. Alle horecasectoren profiteerden van de groei met groeicijfers tussen 3% en 5,5%.

Catering

In het bedrijfsleven neemt de vraag naar eten en drinken toe, signaleert Foodstep. Maar de cateraars ondervinden daarbij wel forse concurrentie met aanbieders in de buurt, zoals horeca, detailhandel en on-the-go. Door een lager gebruik van de bedrijfskantines met PASEN daalden de bestedingen in bedrijfscatering in periode vier met 1,3%. Maar omdat de foodservicewaarde in instellingen met ruim 5% stegen, kwam totaal catering in bedrijven en instellingen toch uit op een plus van 1,3%.

Bron: Foodstep

Auteur: Steffen van Beek