Friethoes maakt Schillenbier tegen verspilling

Friethoes Friet en Bier.jpg

Duurzaam – Frietfabriek Friethoes maakt Schillenbier uit de resten van de frietsnijderij. Het bedrijf wil op die manier zoveel mogelijk van de aardappel verwerken en gebruiken.

De frietbakkers werken samen met Brouwerij Troost. Samen brouwen ze nu een onofficieel Weizen bier dat gemaakt is van hop, gerst en stukjes aardappel uit de frietfabriek van Friethoes. Vanaf nu wordt er dus friet en bier geserveerd bij Friethoes.

Bier wordt gemaakt mout, hop en gist. Voor de bubbels wordt vaak moutzetmeel gebruikt, wat in het geval van Schillenbier is vervangen door aardappelzetmeel. Op die manier wordt afval omgezet in een ingrediënt waarmee een nieuw product kan worden gemaakt

Het nieuwe Schillenbier moest natuurlijk goed smaken bij friet. Weizen is zoet, mild en toegankelijk en past goed bij een eersteklas zoute burgerhap. Het Schillenbier bestaat voor 50% uit tarwemout, een beetje gerst en weinig hop. Omdat het bier niet voldoet aan het Duitse Reinheitsgebot mag het geen Weizen worden genoemd.

Friethoes wil op een verantwoorde manier friet maken. Daarom gebruikt het zoveel mogelijk lokale aardappels en lokale ingrediënten, gebruikt het groene stroom voor hun frietfabriek en 100% E-nummervrije zonnebloemolie om de friet in te bakken. De verpakkingen zijn gemaakt van bio-afbreekbaar plastic, gerecycled papier en karton en de vorkjes in de winkel van gerecycled hout. Het doel van Friethoes is om in 2019 het eerste zero waste frietbedrijf van Nederland te zijn.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek