Geen statiegeld op kleine blikjes en flesjes

Kleine flesjes en blikjes kunnen gewoon in de afvalbak Foto: Nederland Schoon

PolitiekEr komt voorlopig geen statiegeld op kleine blikjes en flesjes. Volgens diverse media zal staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu dat donderdag aan de Kamer melden.

Steun voor statiegeld op kleine verpakkingen was er aan de kant van D66 en ChristenUnie. Diverse belangenorganisaties van zelfstandige ondernemers binnen de out-of-homesector waren hiertegen fel gekant omdat zij geen afval in bedrijfspanden wilden opslaan in de nabijheid van ruimtes waar ook voedingsproducten liggen en opzagen tegen de administratieve lasten.

Ook het statiegeld op grote drankflessen wordt niet afgeschaft. Inmiddels wordt 95 procent van de grotere flessen mede dankzij de statiegeldregeling geretourneerd.

Wel mogen maatschappelijke organisaties (scholen, sportverenigingen) vanaf 1 januari plastic flesjes en blikjes gaan verzamelen. Bij inlevering bij speciale depots krijgen de organisaties voor het verzamelen een vergoeding. Deze zogenaamde ‘retourpremie’ wordt door sommige partijen gezien als een eerste stap om inzameling van gebruikte goederen meer te stimuleren.

Bron: nu.nl/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek