Gelre ziekenhuizen vergroten gastvrijheid en gaan verspilling tegen

Foto: Gelre Ziekenhuizen

Zorg - Alle verpleegafdelingen van Gelre ziekenhuizen serveren sinds deze maand warme maaltijden met meer keuze voor de patiënt. Gelre ziekenhuizen wil met deze service de gastvrijheid vergroten, maar ook kosten besparen, door het verspillen van eten te verminderen.

Patiënten van de ziekenhuizen ontvangen een menukaart waarop 16 verschillende gerechten staan waaruit zij kunnen kiezen. Deze menukaart is afgestemd op het dieet van de patiënt. Sommige patiënten mogen bijvoorbeeld enkel vloeibaar eten, of hebben een natriumbeperkt dieet. Voorheen had de patiënt keuze uit één maaltijd met verschillende componenten.

Gelre ziekenhuizen ziet de extra service niet alleen als manier om de gastvrijheid te vergroten . Cora den Ouden, plaatsvervangend manager afdeling Hotel: "Zoals veel ziekenhuizen heeft ook Gelre momenteel een voedselverspilling van ongeveer 35%. Met de nieuwe maaltijdvoorziening denken we de voedselverspilling terug te kunnen dringen naar minder dan 5%. Dat is een aanzienlijke kostenbesparing".

Iedere dag kunnen patiënten tot 15.00 uur hun bestelling doorgeven aan de roomservicemedewerker of voedingsassistent. Deze komt met de ipad aan bed om de bestelling te noteren.

Twee verpleegafdelingen werken al enkele weken met de nieuwe maaltijdvoorziening . De patiënten reageren erg enthousiast op de nieuwe maaltijden. Zo vertelt een patiënt: “De maaltijden zijn lekker en bieden veel keuze. Ik kon bijvoorbeeld niet alleen een stamppot kiezen, maar ook een Indische rijsttafel of witvis in currysaus met kouseband en rijst.”

Bron: Gelre ziekenhuizen

Auteur: Steffen van Beek