Green Deal-coalitie gaat werk maken van duurzaam voedsel in de zorg


Zorg - Stichting Eten+Welzijn, Platform Patiënt en Voeding en Dutch Cuisine hebben 10 oktober de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’ ondertekend. Zij gaan zich inzetten voor een duurzaam en gezond voedsel- en voedingsbeleid in de zorg. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) heeft met 132 partijen uit de zorg, overheid en bedrijfsleven de Green Deal afgesloten om de zorg in Nederland duurzamer te maken. De inzet van de Green Deal is het terugdringen van CO2-uitstoot, zuiniger gebruik van grondstoffen, minder medicijnresten in het water en een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en zorgmedewerkers. Gezonde verblijfsomgeving Een gezonde leef- en verblijfsomgeving is een van de pijlers van de Green Deal. In zorginstellingen waar mensen wonen en zorgen moet er mogelijkheid zijn voor beweging en ontspanning zowel voor de cliënt als het personeel. Datzelfde geldt voor ziekenhuizen omdat het een positieve bijdrage kan leveren aan het herstel van de patiënt, zo valt te lezen in de Green Deal. Voeding Onlosmakelijk verbonden met een gezondmakende leefomgeving binnen de zorg is een integraal duurzaam en gezond voedsel- en voedingsbeleid. De coalitie van Eten+Welzijn, Dutch Cuisine en Platform Patiënt en Voeding gaat zich hiervoor inzetten. Het uitgangspunt van de acties is om het aanbod aan kennis over het gezondheidspotentieel en de beschikbaarheid van gezond, duurzaam eten binnen de zorg te vergroten. “Een duurzaam voedselbeleid begint door in de dagelijkse zorgpraktijk bij elke voedingskeuze de kansen en belemmeringen te benoemen en de wensen van cliënten, patiënten en ouderen daarbij voorop te stellen”, licht Rudi Crabbé van Eten+Welzijn toe. “Zo maken we telkens weer kleine stappen. De zorg is de sector bij uitstek om het maatschappelijk voorbeeld te geven op het gebied van duurzame en gezonde voeding.” Bron: Eten & Welzijn Zorg - Stichting Eten+Welzijn, Platform Patiënt en Voeding en Dutch Cuisine hebben 10 oktober de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’ ondertekend. Zij gaan zich inzetten voor een duurzaam en gezond voedsel- en voedingsbeleid in de zorg. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) heeft met 132 partijen uit de zorg, overheid en bedrijfsleven de Green Deal afgesloten om de zorg in Nederland duurzamer te maken. De inzet van de Green Deal is het terugdringen van CO2-uitstoot, zuiniger gebruik van grondstoffen, minder medicijnresten in het water en een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en zorgmedewerkers. Gezonde verblijfsomgeving Een gezonde leef- en verblijfsomgeving is een van de pijlers van de Green Deal. In zorginstellingen waar mensen wonen en zorgen moet er mogelijkheid zijn voor beweging en ontspanning zowel voor de cliënt als het personeel. Datzelfde geldt voor ziekenhuizen omdat het een positieve bijdrage kan leveren aan het herstel van de patiënt, zo valt te lezen in de Green Deal. Voeding Onlosmakelijk verbonden met een gezondmakende leefomgeving binnen de zorg is een integraal duurzaam en gezond voedsel- en voedingsbeleid. De coalitie van Eten+Welzijn, Dutch Cuisine en Platform Patiënt en Voeding gaat zich hiervoor inzetten. Het uitgangspunt van de acties is om het aanbod aan kennis over het gezondheidspotentieel en de beschikbaarheid van gezond, duurzaam eten binnen de zorg te vergroten. “Een duurzaam voedselbeleid begint door in de dagelijkse zorgpraktijk bij elke voedingskeuze de kansen en belemmeringen te benoemen en de wensen van cliënten, patiënten en ouderen daarbij voorop te stellen”, licht Rudi Crabbé van Eten+Welzijn toe. “Zo maken we telkens weer kleine stappen. De zorg is de sector bij uitstek om het maatschappelijk voorbeeld te geven op het gebied van duurzame en gezonde voeding.” Bron: Eten & Welzijn

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Opsplitsen ZorgTotaal in Zorg & food en Zorg & ICT goede zet

Vakbeurzen - Eigenlijk is er maar relatief weinig ruchtbaarheid aan gegeven, maar van 8 tot en met 11 april worden voor de eerste keer de drie vakevents Zorg & food, Zorg & facility en Zorg ICT gezamenlijk gehouden als opvolger van de vroegere beurs ZorgTotaal. Dat wil niet zeggen dat belangstellenden de weg naar de Jaarbeurs in Utrecht niet wisten te vinden. In tegenstelling....

Lees bericht


The Right Meal en SYNDLE bundelen de krachten

Samenwerking - Online diëtistenpraktijk The Right Meal gaat samenwerken met organisatieadvies- en trainingsbureau SYNDLE. Beide partijen spelen een rol in het optimaliseren van voeding in de zorg, waarbij SYNDLE zich richt op zorginstellingen en The Right Meal op de individuele thuissituatie.

Lees bericht

CIRFOOD nieuwe cateraar Provincie Fryslân

Catering - CIRFOOD gaat vanaf 1 oktober dit jaar de culinaire dienstverlening verzorgen voor Provincie Fryslân. De samenwerking markeert een uitbreiding van CIRFOOD's portfolio in zowel het B&I segment als in de provincie Friesland. Voor de Provincie Fryslân heeft CIRFOOD speciaal het concept 'Duorsum Smakelân' ontwikkeld.

Lees bericht

Nieuwe norm gezonder en duurzamer voedingsaanbod zorg

Zorg - Goede Zorg Proef Je heeft dinsdag de nieuwe norm vastgesteld voor een gezonder en duurzamer voedingsaanbod in ziekenhuizen. De factsheet is ontwikkeld in samenwerking met stichting Alliantie Voeding in de Zorg, het Voedingscentrum en een aantal voorhoedeziekenhuizen, op initiatief van Vermaat.

Lees bericht



Nieuw voedingsconcept VersZorgende voor kleinschalige zorg

Zorg - Voor de kleinschalige zorg in Nederland is het voedingsconcept VersZorgende ontwikkeld. Het concept gaat uit dat mensen, de zogeheten VersZorgenden, het proces rond eten en drinken in een woonvorm op zich nemen en zodoende het zorgpersoneel ontlasten. Bij dit proces worden zoveel mogelijk de cliënten van de woonvorm betrokken.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid