Grolsch en Zwarte Cross gaan samen kredieten verstrekken

Doel van Stichting Pak An is om het doemscenario van de Achterhoek als krimpregio te voorkomen

Leisure - Bierbrouwerij Grolsch en de Zwarte Cross zijn samen Stichting Pak An begonnen om goede ideeën voor de Achterhoek te ondersteunen van alle jongeren tussen de 18 en 80 jaar met advies, coaching, promotie en geld.

De voorwaarden van de kredieten bevatten geen kleine lettertjes, er wordt geen rente geheven en aandragers van goede ideeën mogen zelf weten wanneer en of ze de lening terugbetalen. De verantwoording wordt gelegd bij de ontvangers. Net als in veel andere regio’s op het platteland wereldwijd trekken ook in de Achterhoek jonge mensen weg om te studeren en daarna niet meer terug te keren. Vergrijzing en urbanisatie worden in de toekomst problemen voor de regio en daar willen Grolsch en de Zwarte Cross een stokje voor steken. Naast de oprichters van Stichting Pak An zijn deze bedrijven ook voorbeelden van vooruitstrevende organisaties met originele ideeën, die bestaansrecht hebben op de lange termijn en een grote aantrekkingskracht kunnen hebben.

Mentaliteitsverandering
Het uiteindelijke doel van Stichting Pak An is om het tij te keren en een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen om het doemscenario van de Achterhoek als krimpregio te voorkomen. Plannen mogen vanuit heel Nederland ingediend worden, zolang ze maar ten goede komen aan de regio Achterhoek. De eerste drie jaar wordt er minimaal 50.000 euro aan microkredieten verstrekt en het doel is om de komende tien jaar meer dan een miljoen euro aan kredieten te verstrekken.

Beweging
“Wij willen een beweging op gang brengen, positief en ondernemend initiatief belonen en zichtbaar maken”, aldus Johan Godschalk, directeur van de stichting. “Ik doe dan ook een oproep aan bedrijven, organisaties en personen om ook bij te gaan dragen, financieel of anderszins. Iedereen kan wat doen en samen maken we er zo een succes van!”
Guus Hiddink en Bennie Jolink zijn ambassadeurs in het Comité van Aanbeveling van de stichting. “Wij ondersteunen dit project van harte”, aldus de Achterhoekse HBS-jaargenoten Hiddink en Jolink.

Bron: Stichting Pak An/@FoodClicks

Auteur: Paul Peter Blonk