Haan tankstation in de clinch met gemeente IJsselstein over vergunning Tony’s Plaza

Probleem spitst zich toe op bakwand, bakplaat en zitgedeelte en veiligheidsaspecten rondom de locatie in IJsselstein

Formulenieuws - Het Haan tankstation aan de Baronieweg in IJsselstein met daarin een shop van de formule Tony's Plaza Food for all, heeft problemen met de vergunning. Volgens de gemeente IJsselstein past de huidige cafetariaformule niet in het tankstation en is er voor de locatie ook geen vergunning afgegeven die dit toestaat.

De problemen spitsen zich toe op de bakwand, de bakplaat en het zitgedeelte in het voormalige Shell-tankstation dat afgelopen maand juli als Haan heropend werd. De gemeente bestempelt dit als horeca-activiteiten waarvoor geen omgevings- en exploitatievergunning zijn afgegeven. De gemeente dreigt nu met een forse dwangsom als er geen gehoor wordt gegeven aan de eis tot verwijdering van de onderdelen. De Haan Minerale Oliën, uitbater van het Haan tankstation, moet dit uiterlijk maandag 17 september hebben gedaan.

Veiligheid
De gemeente IJsselstein zou ook zorgen hebben over de verkeersveiligheid, omdat de parkeergelegenheid voor het afhalen en ter plekke eten van producten op het terrein van het tankstation beperkt is. Bovendien zou de locatie willen starten met de bezorging van eet- en drinkwaren. De gemeente is echter van mening dat op het gedeelte waar het station is gevestigd, geen brommers en fietsen op de weg mogen rijden. Volgens een bericht op de site van Snackkoerier is de gemeente de overtreding op het spoor gekomen na een melding van horecaondernemer Theo Temming, die in dezelfde gemeente cafetariaformule HappyFood, restaurant Robuust en een vestiging van New York Pizza runt.

Steeds meer horeca
Tony’s Plaza is een formule die De Haan Minerale Oliën heeft ontwikkeld in samenwerking met groothandel Sligro. De Haan heeft grote plannen met de formule voor de ruim 130 locaties die het bedrijf in Nederland heeft. Samen met nog twee gemaksformules, heeft het bedrijf de overtuiging dat de nieuwe invulling van de shop het antwoord is op de veranderende koop- en consumentenbehoeften van de automobilist bij tankstations. Die wil namelijk ter plekke vers bereide producten in de tankshop gebruiken of deze meenemen voor onderweg. De Haan ziet de aanpassingen in de shopformule niet alleen als antwoord op de tendens dat steeds meer stations onbemand worden - inmiddels meer dan de helft van alle tankstations - maar ook als gangbare ontwikkeling in de tankstationbranche. Het aanbieden van horecaproducten vanuit een prachtige shop past in de huidige trend. Zo werkt Shell nauw samen met koffiecaféformule Starbucks, BP met AH to go en Wild Bean Cafe en Total Nederland met het Cosie-concept; nieuwe horeca-initiatieven die de consument naar de tanklocaties moeten lokken. Volgens De Haan is die ontwikkeling te zien bij alle grote oliemaatschappijen, maar ook bij kleinere organisaties zoals Scheiwijk voor Fijnproevers en Moments & More van de Vissers Energy Group.
De Haan is over de kwestie nog in overleg met de gemeente IJsselstein.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek