HAK wacht niet langer en voert Nutri-Score in


Voedselkeuzelogo – Groentefabrikant HAK wacht niet tot het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een definitieve beslissing heeft genomen, maar start vanaf 1 september dit jaar met het Nutri-Score-label. Deze ‘gezondheidswijzer’ voor producten zou de opvolger moeten zijn van het in 2016 afgeschafte ‘Vinkje’. In België heeft HAK het Nutri-Score-label al ingevoerd op haar producten. Nutri-Score is een instrument om consumenten te stimuleren om, bij de dagelijkse boodschappen, te kiezen voor een gezond product. De Nutri-Score is het enige voedselkeuzelogo dat gunstige voedingselementen beloont, zoals eiwitten, vezels en het percentage groenten en fruit. HAK is daarom van mening dat dit zal leiden tot meer groenteconsumptie. Onderaan Groenteconsumptie is in Nederland relevant, omdat ons land onderaan de lijstjes prijkt van dagelijkse groenteconsumptie in Europa. Gemiddeld eten Nederlanders 134 gram groenten per dag (RIVM) en dat getal stijgt al jaren nauwelijks. Het Voedingscentrum beveelt 250 gram groenten en twee porties fruit per dag aan. Totale voedingswaarde Nutri-Score-systeem bestaat uit een 5-kleurenschaal met 5 letters van A (gezondste keuze) tot E (beperkt consumeren). De score wordt berekend op basis van een systeem dat rekening houdt met de totale voedingswaarde, waarbij positieve en negatieve elementen tegen elkaar worden afgewogen. Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels en eiwitten de score verbetert. Breed draagvlak Invoering van de Nutri-Score wordt breed gedragen door onder meer het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenindustrie (CBL), de Consumentenbond en Foodwatch. HAK CEO Timo Hoogeboom zegt om die reden niet te begrijpen waar Staatssecretaris Blokhuis nog op wacht. Hoogeboom: “Er is draagvlak van tal van partijen, het systeem is al in drie Europese landen ingevoerd, het is wetenschappelijk onderbouwd én het is getest in de praktijk.” Kritiek Nutri-Score is al in werking in Frankrijk, Spanje en, recentelijk, België. Vanwege de kleuraanduiding, die vergelijkbaar is met het energielabel is het voor consumenten eenvoudig te begrijpen. Hoewel er kritiek is uit de hoek van grote food multinationals, blijkt dat veel fabrikanten er toch voor kiezen om Nutri-Score te gaan voeren. Bron: HAK/@FoodClicks Voedselkeuzelogo – Groentefabrikant HAK wacht niet tot het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een definitieve beslissing heeft genomen, maar start vanaf 1 september dit jaar met het Nutri-Score-label. Deze ‘gezondheidswijzer’ voor producten zou de opvolger moeten zijn van het in 2016 afgeschafte ‘Vinkje’. In België heeft HAK het Nutri-Score-label al ingevoerd op haar producten. Nutri-Score is een instrument om consumenten te stimuleren om, bij de dagelijkse boodschappen, te kiezen voor een gezond product. De Nutri-Score is het enige voedselkeuzelogo dat gunstige voedingselementen beloont, zoals eiwitten, vezels en het percentage groenten en fruit. HAK is daarom van mening dat dit zal leiden tot meer groenteconsumptie. Onderaan Groenteconsumptie is in Nederland relevant, omdat ons land onderaan de lijstjes prijkt van dagelijkse groenteconsumptie in Europa. Gemiddeld eten Nederlanders 134 gram groenten per dag (RIVM) en dat getal stijgt al jaren nauwelijks. Het Voedingscentrum beveelt 250 gram groenten en twee porties fruit per dag aan. Totale voedingswaarde Nutri-Score-systeem bestaat uit een 5-kleurenschaal met 5 letters van A (gezondste keuze) tot E (beperkt consumeren). De score wordt berekend op basis van een systeem dat rekening houdt met de totale voedingswaarde, waarbij positieve en negatieve elementen tegen elkaar worden afgewogen. Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels en eiwitten de score verbetert. Breed draagvlak Invoering van de Nutri-Score wordt breed gedragen door onder meer het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenindustrie (CBL), de Consumentenbond en Foodwatch. HAK CEO Timo Hoogeboom zegt om die reden niet te begrijpen waar Staatssecretaris Blokhuis nog op wacht. Hoogeboom: “Er is draagvlak van tal van partijen, het systeem is al in drie Europese landen ingevoerd, het is wetenschappelijk onderbouwd én het is getest in de praktijk.” Kritiek Nutri-Score is al in werking in Frankrijk, Spanje en, recentelijk, België. Vanwege de kleuraanduiding, die vergelijkbaar is met het energielabel is het voor consumenten eenvoudig te begrijpen. Hoewel er kritiek is uit de hoek van grote food multinationals, blijkt dat veel fabrikanten er toch voor kiezen om Nutri-Score te gaan voeren. Bron: HAK/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Frans van Engelen volgt Arjen van Strien op bij Hak

Benoeming - Frans van Engelen (37) start per 18 maart als nieuwe commercieel directeur van groente- en peulvruchtenfabrikant Hak. Van Engelen volgt Arjen van Strien op, die deze rol ruim tien jaar heeft vervuld. Ook treedt Van Engelen toe tot de directie van Hak.

Lees bericht


HAK stapt met nog eens drie groenten over op biologisch

Introductie - Na de rode bieten stapt HAK bij de volgende oogst volledig over op biologische teelt van sperziebonen, boerenkool en witte kool (zuurkool) van Nederlandse bodem. Hiermee zet de groente- en peulvruchtenfabrikant de volgende stap in het behalen van de biologische ambitie, die het bedrijf vorig jaar aankondigde.

Lees bericht


Nutri-Score vanaf 2024 ook op huismerken supermarkten

Supermarkten - Nutri-Score is vanaf 1 januari 2024 het officiële voedselkeuzelogo in Nederland. Het logo, dat eigendom is van de overheid, helpt consumenten keuzes te maken voor producten met een betere samenstelling. Nutri-Score laat zien of een product een betere keuze is in vergelijking met dezelfde soort producten.

Lees bericht


Timo Hoogeboom (ex-HAK) gekozen tot FoodManager van het Jaar

Verkiezing - Op het Nationaal Food Congres is Timo Hoogeboom, voormalig ceo van Hak, uitgeroepen tot FoodManager van het Jaar. Hoogeboom komt de titel volgens de jury toe vanwege de manier waarop hij Hak transformeerde van traditionele conservenfabrikant tot een modern foodbedrijf dat een voortrekkersrol speelt in de transitie naar een eetpatroon met minder of geen vlees en daarbij ook...

Lees bericht

Belgische editie van ‘Nederlandse Week Zonder Vlees’ van start

Actie - Stichting Nationale Week Zonder Vlees van Isabel Boerdam start  maandag de eerste ‘Week Zonder Vlees-campagne’ in België.  België is het eerste land waar de in Nederland campagne naartoe gaat als onderdeel van haar Europese uitrol. Gesteund door de Europese Unie gaat de Week Zonder Vlees de komende jaren naar Denemarken (2024), Duitsland (2024), Spanje (2025) en Oostenrijk (2026). De ambitie is om...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid