HAK wacht niet langer en voert Nutri-Score in

HAK zet vanaf 1 september de Nutriscore op de verpakking

Voedselkeuzelogo – Groentefabrikant HAK wacht niet tot het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een definitieve beslissing heeft genomen, maar start vanaf 1 september dit jaar met het Nutri-Score-label. Deze ‘gezondheidswijzer’ voor producten zou de opvolger moeten zijn van het in 2016 afgeschafte ‘Vinkje’. In België heeft HAK het Nutri-Score-label al ingevoerd op haar producten.

Nutri-Score is een instrument om consumenten te stimuleren om, bij de dagelijkse boodschappen, te kiezen voor een gezond product. De Nutri-Score is het enige voedselkeuzelogo dat gunstige voedingselementen beloont, zoals eiwitten, vezels en het percentage groenten en fruit. HAK is daarom van mening dat dit zal leiden tot meer groenteconsumptie.

Onderaan

Groenteconsumptie is in Nederland relevant, omdat ons land onderaan de lijstjes prijkt van dagelijkse groenteconsumptie in Europa. Gemiddeld eten Nederlanders 134 gram groenten per dag (RIVM) en dat getal stijgt al jaren nauwelijks. Het Voedingscentrum beveelt 250 gram groenten en twee porties fruit per dag aan.

Totale voedingswaarde

Nutri-Score-systeem bestaat uit een 5-kleurenschaal met 5 letters van A (gezondste keuze) tot E (beperkt consumeren). De score wordt berekend op basis van een systeem dat rekening houdt met de totale voedingswaarde, waarbij positieve en negatieve elementen tegen elkaar worden afgewogen. Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels en eiwitten de score verbetert.

Breed draagvlak

Invoering van de Nutri-Score wordt breed gedragen door onder meer het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenindustrie (CBL), de Consumentenbond en Foodwatch. HAK CEO Timo Hoogeboom zegt om die reden niet te begrijpen waar Staatssecretaris Blokhuis nog op wacht. Hoogeboom: “Er is draagvlak van tal van partijen, het systeem is al in drie Europese landen ingevoerd, het is wetenschappelijk onderbouwd én het is getest in de praktijk.”

Kritiek

Nutri-Score is al in werking in Frankrijk, Spanje en, recentelijk, België. Vanwege de kleuraanduiding, die vergelijkbaar is met het energielabel is het voor consumenten eenvoudig te begrijpen. Hoewel er kritiek is uit de hoek van grote food multinationals, blijkt dat veel fabrikanten er toch voor kiezen om Nutri-Score te gaan voeren.

Bron: HAK/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek