Hoofdstad telt 46 eetgelegenheden per 10.000 inwoners

Utrecht zit qua eetgelegenheden per 10.000 inwoners niet eens in top 10

Onderzoek – Amsterdam heeft volgens website eet.nu de meeste eetgelegenheden per 10.000 inwoners. De hoofdstad telt maar liefst 46 eetgelegenheden per 10.000 inwoners. Als het gaat om de dichtheid in eetgelegenheden per provincie is het Zeeland. In Almere is de keuze het meest beperkt met 17 eetgelegenheden per 10.000 inwoners.

Website eet.nu onderzocht het aanbod aan eetgelegenheden in de 20 grootste steden en in de provincies. Omdat het voor de hand ligt dat grotere steden en provincies meer plekken tellen om uit eten te gaan, is gekeken naar het relatieve aanbod, oftewel: het aantal eetgelegenheden per inwoner. De factor toerisme speelt in het aanbod per inwoner natuurlijk een belangrijk rol, maar toch geven de cijfers ook een beeld van de 'horecadruk' in bepaalde plaatsen en gebieden.

Restaurantdichtheid  

In het onderzoek zijn niet alleen de restaurants meegenomen, maar ook eetgelegenheden als snackbars, dönerzaken en fastfood-restaurants zijn meegenomen. Als basis voor het onderzoek heeft de database van de restaurantgids gediend waarin 38.784 eetgelegenheden zijn opgeslagen. De restaurants is Amsterdam zijn daarin ruim vertegenwoordigd. Uiteraard blijkt dat het aanbod in de hoofdstad niet alleen groot is, maar ook divers. Naast 19 sterrenrestaurants zijn dat ook 306 snackbars, uiteenlopend van Surinaams (90) tot Japans (77), Mexicaans (37) en shoarmazaken (34). 

Grote steden niet in de top

Amsterdam is overigens de enige van de vier grote steden die in de top voorkomt. Zo staat Den Haag met 32 eetgelegenheden per 10.000 inwoners op de vierde plaats, en is Rotterdam (29) terug te vinden op de zevende plek. Utrecht (27) valt zelfs buiten de top-10: de Domstad staat slechts op de elfde plek. De top-3 wordt gecompleteerd door Maastricht en Den Bosch. De Bourgondische steden tellen respectievelijk 36 en 32 eetgelegenheden per 10.000 inwoners. De achterhoede wordt gevormd door Apeldoorn (18) Zoetermeer (18) en Almere (17).

Zeeland

Zeeland blijkt de provincie te zijn met de meeste keuze aan eetgelegenheden. In deze dunst bevolkte provincie van Nederland zijn er 30 locaties per 10.000 inwoners. Zeeland blijft daarmee Noord-Holland voor. Flevoland telt van alle Nederlandse provincies relatief de minste eetgelegenheden, aldus de website.

Bron: Eet.nu/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek