Horeca kent uitzonderingen op 'plastic tassen verbod'

Milieu - Met ingang van 2016 wordt het gratis verstrekken van plastic tasjes verboden. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. Voor de horeca zijn er echter uitzonderingen.

Het verbod maakt deel uit van een bredere aanpak om de grote hoeveelheid plastic terug te dringen: doel is in Europa het gebruik van lichtgewicht plastic tassen in 2019 met minstens 80 procent te verminderen.

Voor plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege voedselveiligheid en hygiëne geldt een uitzondering op het verbod. Ook plastic tassen bij bezorgdiensten zijn uitgezonderd.

Plastic tassen die niet bedoeld is als productbescherming moeten vanaf 1 januari 2016 betaald worden meegegeven. De hoogte van het bedrag bepaalt de ondernemer zelf. Tassen van ander materiaal, zoals papier, mogen wel worden meegegeven. Volgens KHN hebben veel horecazaken al activiteiten ondernomen om het gebruik van plastic tassen te verminderen. Bijvoorbeeld door acties in samenwerking met goede doelen, verkoop van een eigen 'big shopper' of het vragen van een kleine bijdrage voor een plastic tas.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek