Horeca komt met eigen platform voor reserveringen

Bookdinners.nl

AMSTERDAM - De horeca komt met een eigen reserveringsplatform. BookDinners.nl is volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de eerste stap naar onafhankelijkheid voor restaurateurs.

"Een eerlijk alternatief van, voor en door de horeca", zo kondigt KHN BookDinners.nl aan. Via het platform kunnen consumenten zich nu al bij meer dan 2000 restaurants online oriënteren en een tafeltje boeken. Horecaondernemers betalen een vast bedrag per maand en geen commissiekosten per couvert, zoals bij de bestaande platforms meestal wel het geval is.

Bookdinners.nl is het antwoord op de toegenomen concurrentie. Daarbij komt volgens KHN dat een groot deel van de omzet van horecaondernemers wordt afgesnoept door bemiddelende partijen als Booking, Expedia, Iens en Thuisbezorgd. KHN: "Deze grote, internationale en vaak beursgenoteerde platforms kunnen door hun dominante marktpositie onevenredig hoge tarieven rekenen. Daarnaast kunnen particuliere aanbieders (bijvoorbeeld op Airbnb en Sharednd) meer dan ooit de horeca beconcurreren. Terwijl zij niet aan dezelfde regels worden gehouden. KHN wil dat de politiek ingrijpt en ervoor zorgt dat alle aanbieders in de gastvrijheids-economie onder gelijke en eerlijke condities kunnen werken."

Auteur: Martijn Louws