Horeca-omzet plust 2,2% in tweede kwartaal


Cijfers - De omzet van de horeca steeg in het tweede kwartaal van 2018 met 2,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Vrijwel alle onderdelen deden het goed volgens het CBS. Zo steeg het aantal consumpties en overnachtingen met 1,7 procent en nam ook de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 2,3 procent toe. Het is voor het vijfde jaar op rij dat de omzet van de horeca elk kwartaal toeneemt, volgens het CBS. Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het tweede kwartaal 2,3% meer omgezet dan een kwartaal eerder. Het aantal verkochte consumpties steeg met 2%. Sterke groeier is de omzet van de fastfoodrestaurants, met 3,6%. Dit is tevens de grootste groei in anderhalf jaar. Ook de cafés, restaurants, kantines en catering konden betere omzetten noteren dan een kwartaal eerder.. Personeelstekort Het personeelstekort blijft evenwel een heikel punt. Maar ondanks dit risico is het vertrouwen in de horeca groot. Het ondernemersvertrouwen in de horeca is zelfs al 4,5 jaar op rij positief. Volgens een inventarisatie van het CBS gaf aan het begin van het derde kwartaal gaf bijna 26% van de horecaondernemers aan personeelsgebrek te zien als grootste belemmering te zien voor verdere omzetgroei.. Dat het vinden van geschikt personeel lastig is, blijkt ook uit een recordaantal van bijna 23 duizend openstaande vacatures in de horeca aan het eind van het tweede kwartaal. Bron: CBS/@FoodClicks Cijfers - De omzet van de horeca steeg in het tweede kwartaal van 2018 met 2,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Vrijwel alle onderdelen deden het goed volgens het CBS. Zo steeg het aantal consumpties en overnachtingen met 1,7 procent en nam ook de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 2,3 procent toe. Het is voor het vijfde jaar op rij dat de omzet van de horeca elk kwartaal toeneemt, volgens het CBS. Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het tweede kwartaal 2,3% meer omgezet dan een kwartaal eerder. Het aantal verkochte consumpties steeg met 2%. Sterke groeier is de omzet van de fastfoodrestaurants, met 3,6%. Dit is tevens de grootste groei in anderhalf jaar. Ook de cafés, restaurants, kantines en catering konden betere omzetten noteren dan een kwartaal eerder.. Personeelstekort Het personeelstekort blijft evenwel een heikel punt. Maar ondanks dit risico is het vertrouwen in de horeca groot. Het ondernemersvertrouwen in de horeca is zelfs al 4,5 jaar op rij positief. Volgens een inventarisatie van het CBS gaf aan het begin van het derde kwartaal gaf bijna 26% van de horecaondernemers aan personeelsgebrek te zien als grootste belemmering te zien voor verdere omzetgroei.. Dat het vinden van geschikt personeel lastig is, blijkt ook uit een recordaantal van bijna 23 duizend openstaande vacatures in de horeca aan het eind van het tweede kwartaal. Bron: CBS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Economie groeit met 0,4% in vierde kwartaal 2023

Analyse - In de laatste drie maanden van 2023 is er meer geld uitgegeven dan gedacht. Hierdoor is de Nederlandse economie iets sterker gegroeid dan eerder werd verwacht. De groei van de economie is in het vierde kwartaal uitgekomen op 0,4 procent.

Lees bericht



Minder faillissementen in februari, maar horeca stijgt

Analyse - In februari zijn 26 minder bedrijven failliet verklaard dan in januari, meldt het CBS. Dat is een daling van 7 procent. De onderliggende trend van het aantal faillissementen is echter bijna 2 jaar stijgend. Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Lees bericht

Omzet horeca nagenoeg gelijk in vierde kwartaal

Analyse - In 2023 heeft de horeca 13,2 procent meer omgezet dan in 2022. Ook in het vierde kwartaal steeg de omzet, zij het licht met 0,1 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) daalde in het laatste kwartaal van 2023 wel met 0,6 procent, zo meldt het CBS.

Lees bericht



Cafetariaomzet in 2023 met 6% gegroeid

Analyse – De omzet in de Nederlandse cafetaria’s is in het afgelopen kalenderjaar met 6,2% toegenomen. Dat is exact hetzelfde groeicijfer als dat van 2022 ten opzichte van 2021. De omzetten in de laatste drie maanden van 2023 waren zelfs gelijk aan die van 2022 dus omzetgroei van 0%.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid