Horeca wil compensatie van overheid bij verbod rookruimten

Volgens Koninklijke Horeca Nederland moeten horecaondernemers een fatsoenlijke periode krijgen om gedane investeringen terug te kunnen verdienen

Horeca - Horecaondernemers willen dat de overheid de financiële schade die de cafés en restaurants leiden als de rookruimtes worden gesloten, compenseert in tijd of geld. Snel sluiten van rookruimten heeft grote gevolgen voor de Nederlandse horeca.

Dat stelt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vrijdag na de aankondiging van staatssecretaris Blokhuis van VWS dat hij rookruimten in de horeca over 2 jaar wil verbieden. Uit een enquête die door bijna 2500 leden van KHN is ingevuld, blijkt dat een verbod grote impact heeft. Horecaondernemers zien bij een verbod niet alleen hun investering in een rookruimte teniet gaan, maar verwachten ook verlies aan klanten en meer overlast op straat. KHN vindt een verbod binnen twee jaar te kort om gedane investeringen in rookruimten terug te verdienen. Deze termijn moet langer of horecaondernemers moeten financieel worden gecompenseerd. Daarnaast wil KHN met de staatssecretaris in gesprek over een goede overgang of uitzondering voor nacht-horeca, clubs en discotheken om te voorkomen dat de overlast op straat toeneemt als rookruimten moeten verdwijnen.

Geen goed idee
Het overgrote deel van de respondenten aan het KHN-onderzoek, namelijk 91%, vindt het voorstel van de staatssecretaris om rookruimten te verbieden, geen goed idee. Dat geldt ook voor een meerderheid van de respondenten (61%) die geen rookruimte hebben. Bijna 2500 leden van KHN namen deel aan het onderzoek en 50% van hen heeft een rookruimte. Het overgrote deel van de rookruimten, 66%, is te vinden in een bedrijf in de ‘natte horeca’ (café, discotheek), 15% van de rookruimten staat in een restaurant, een kleine 8% in een hotel en ruim 7% in een bedrijf in de ‘vrije tijd’-sector.
Vanaf 2008 mag er in de horeca niet meer worden gerookt, behalve in een rookruimte of op het terras. Uit het onderzoek van KHN blijkt dat ruim 60% van alle rookruimten in 2009 of later is gebouwd. 36,5% van de respondenten heeft de laatste 5 jaar geïnvesteerd in een rookruimte waarvoor men gemiddeld 12.500 euro uittrok.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Paul Peter Blonk