Instock komt met online marktplaats tegen verspilling


Voedselverspilling – Instock lanceert vandaag een online marktplaats tegen voedselverspilling. Met InstockMarket.nl verbinden zij overschotten en imperfecte producten aan deelnemende horecabedrijven. De producten tegen de datum of waar iets aan mankeert worden door Instock verzameld op een nieuw food rescue center. Op dit sorteercentrum wordt alles wordt gecontroleerd en online gezet. Op die manier kunnen chefs dagelijks zien en bestellen wat er online ‘in stock’ is. De initiatiefnemers willen op deze manier stimuleren dat de horeca serveert wat er in Nederland voorhanden is. De inschatting is dat op deze manier elke maand 50.000 kilo eten van de verspilling gered kan worden. Van pilot naar realisatie Het concept heeft anderhalf jaar als pilot gedraaid. Inmiddels zijn de oprichters Selma Seddik, Bart Roetert en Freke van Nimwegen overtuigd dat het mogelijk is. “De horeca vormt een mooie oplossing voor de overschotten en imperfecte producten in ons land. Wanneer de reguliere handel het niet meer wil of kan aannemen, kunnen wij met InstockMarket.nl de producten overnemen en aanbieden aan chefs. De chefs waar wij mee werken zijn flexibel en creatief en maken culinaire creaties van producten die anders waren weggegooid.” Bovendien wordt minimaal 30% van wat er wordt opgehaald gedoneerd aan goede doelen zoals de Voedselbank. Ketensamenwerking Het initiatief is een resultaat van vele samenwerkingen. Steeds meer leveranciers vanuit de keten sluiten zich aan, zoals Albert Heijn, groente- en fruitbedrijf Bakker Barendrecht en telers zoals Van Oers United. Ook de horeca meldt zich. Zo is Vermaat een belangrijke afnemer. Marije Vroom CSR manager van dit horeca- en cateringbedrijf: “We willen graag voorop lopen in de transitie naar de circulaire economie. Verspilling van grondstoffen is daarmee een van onze belangrijkste en uitdagendste opdrachten.”. Ruim een kwart van al het voedsel wordt verspild in Nederland, dit is zo’n 1,8 tot 2,5 miljoen ton in de gehele voedselketen. Instock Instock is in juni 2014 opgericht door vier werknemers van Albert Heijn. Zij werden dagelijks geconfronteerd met voedselverspilling en besloten samen een plan te maken om dit tegen te gaan. Inmiddels zijn er drie restaurants, een foodtruck en een productlijn. Daarmee hebben ze bijna 700.000 kilo eten gered. Bron: Instock/@FoodClicks Voedselverspilling – Instock lanceert vandaag een online marktplaats tegen voedselverspilling. Met InstockMarket.nl verbinden zij overschotten en imperfecte producten aan deelnemende horecabedrijven. De producten tegen de datum of waar iets aan mankeert worden door Instock verzameld op een nieuw food rescue center. Op dit sorteercentrum wordt alles wordt gecontroleerd en online gezet. Op die manier kunnen chefs dagelijks zien en bestellen wat er online ‘in stock’ is. De initiatiefnemers willen op deze manier stimuleren dat de horeca serveert wat er in Nederland voorhanden is. De inschatting is dat op deze manier elke maand 50.000 kilo eten van de verspilling gered kan worden. Van pilot naar realisatie Het concept heeft anderhalf jaar als pilot gedraaid. Inmiddels zijn de oprichters Selma Seddik, Bart Roetert en Freke van Nimwegen overtuigd dat het mogelijk is. “De horeca vormt een mooie oplossing voor de overschotten en imperfecte producten in ons land. Wanneer de reguliere handel het niet meer wil of kan aannemen, kunnen wij met InstockMarket.nl de producten overnemen en aanbieden aan chefs. De chefs waar wij mee werken zijn flexibel en creatief en maken culinaire creaties van producten die anders waren weggegooid.” Bovendien wordt minimaal 30% van wat er wordt opgehaald gedoneerd aan goede doelen zoals de Voedselbank. Ketensamenwerking Het initiatief is een resultaat van vele samenwerkingen. Steeds meer leveranciers vanuit de keten sluiten zich aan, zoals Albert Heijn, groente- en fruitbedrijf Bakker Barendrecht en telers zoals Van Oers United. Ook de horeca meldt zich. Zo is Vermaat een belangrijke afnemer. Marije Vroom CSR manager van dit horeca- en cateringbedrijf: “We willen graag voorop lopen in de transitie naar de circulaire economie. Verspilling van grondstoffen is daarmee een van onze belangrijkste en uitdagendste opdrachten.”. Ruim een kwart van al het voedsel wordt verspild in Nederland, dit is zo’n 1,8 tot 2,5 miljoen ton in de gehele voedselketen. Instock Instock is in juni 2014 opgericht door vier werknemers van Albert Heijn. Zij werden dagelijks geconfronteerd met voedselverspilling en besloten samen een plan te maken om dit tegen te gaan. Inmiddels zijn er drie restaurants, een foodtruck en een productlijn. Daarmee hebben ze bijna 700.000 kilo eten gered. Bron: Instock/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht

Orbisk bestaat 5 jaar en heeft inmiddels 737.520 kilo voedsel gered

Voedselverspilling - Orbisk, een Nederlandse scale-up die zich inzet voor een duurzamer voedselsysteem, bestaat vijf jaar. Het jubileum wordt gevierd met de lancering van een Impact Report. Uit dit eerste rapport blijkt onder andere dat Orbisk wereldwijd 737.520 kilo voedsel heeft gered uit de afvalbak, wat neerkomt op zo'n 1,6 miljoen maaltijden.

Lees bericht

Coöperatie DELA introduceert nieuw horeca-assortiment

Uitvaartcatering – Coöperatie DELA laat weten dat de uitvaartorganisatie na een proefperiode bij een zestal locaties het horeca-assortiment heeft aangepast. Na de proef, die eind vorig jaar werd gehouden, wordt het nieuwe assortiment vanaf deze maand stapsgewijs bij de rest van de DELA-locaties geïntroduceerd. DELA heeft bij de samenstelling samengewerkt met partner Vermaat.

Lees bericht


Orbisk en Accor-hotels streven naar halvering voedselverspilling

Voedselverspilling - Accor Group is één van de eerste grote hotelketen die haar wereldwijde voedselverspilling actief gaat terugdringen. In een samenwerking met de voedselafvalmonitor van Orbisk gaat de hotelorganisatie in honderden Accor hotels de komende maanden een start maken met het tegengaan van voedselverspilling. Die slimme technologie moet chefs helpen hun voedselafval te meten en met de helft terug te...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid