Jumbo start bouw gemechaniseerd distributiecentrum Nieuwegein

V.l.n.r.: Frits van Eerd (CEO Jumbo), mevrouw Kitty van Eerd, Monique Groenewoud – van Eerd (Evenementen & Sponsoring Jumbo), Colette Cloosterman- van Eerd (CCO Jumbo), Ton van Veen (CFO Jumbo) en grondlegger Karel van Eerd

Distributie – Jumbo, de organisatie van supermarkten foodmarkten en citystores, is de bouw gestart van een nieuw, gemechaniseerd nationaal distributiecentrum in Nieuwegein. De eerste paal werd geslagen door Kitty van Eerd, echtgenote van grondlegger Karel van Eerd van de Jumbo Supermarkten.

De bouw van het distributiecentrum speelt in op groeiambities, klantbehoeften en marktontwikkelingen van Jumbo. Naar verwachting zal het nieuwe distributiecentrum van ruim 200.000 m2 op bedrijventerrein De Liesbosch eind 2020 volledig operationeel zijn.

Het nieuwe centrum krijgt een spilfunctie in de groeiambities. CEO Frits van Eerd: “Jumbo blijft sterk groeien. We voorzien een verdere toename van het aantal reguliere winkels, Foodmarkten en Jumbo City’s. Daarnaast spelen ook uitbreiding van het assortiment en de grote vraag naar online winkelmogelijkheden een rol van betekenis. Om deze groei in goede banen te leiden, zal ons NDC in Nieuwegein zich toeleggen op een snellere en efficiëntere toelevering van langer houdbare producten.

‘Slowmovers’

De locatie Nieuwegein is gekozen op basis van een uitvoerig onderzoek waarin Jumbo de mogelijkheden van mechanisatie ten behoeve van haar logistieke netwerk in kaart heeft gebracht. De centrale ligging van Nieuwegein en toekomstige uitbreidingsmogelijkheden op bedrijventerrein De Liesbosch wogen zwaar mee in het besluit. Het centrum krijgt in eerste instantie een omvang van ca. 45.000 m2 en gaat zich toeleggen op zogenoemde medium en slow move producten. Het aantal artikelen in deze categorie langer houdbare producten zal de komende jaren stijgen tot ruim 14.000 stuks.

Compleet mechanisatiesysteem

De van origine Duitse automatiseerder Witron levert een compleet mechanisatiesysteem dat in deze omvang voor Nederland uniek is. Het mechanisatiesysteem bestaat uit drie subsystemen waarin de order, afhankelijk van de artikelkenmerken, handmatig of gemechaniseerd wordt verzameld. De Order Picking Machine (OPM) zorgt ervoor dat zo’n 75% van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst. In het Dynamic Picking syteem (DPS) worden kratten met behulp van een Pick by Light systeem gepickt en eveneens automatisch in een rolcontainer geplaatst. De overige artikelen worden handmatig verzameld.

Bron: Jumbo/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek