"Kortingskaart gezonde voeding voor lage inkomens"

Gezonde voeding - Dr. Wilma Waterlander van de Vrije Universiteit in Amsterdam pleit voor een kortingskaart waarmee consumenten met lage inkomens goedkoper gezonde voeding kunnen kopenHet pleidooi is onderdeel van haar onderzoek naar de effecten van beprijzing van voeding. De conclusies verschijnen vrijdag in het proefschrift Put The Money Where The Mouth Is.

Waterlander baseerde haar onderzoek op simulaties in een supermarktomgeving, waarbij ze het gedrag van consumenten in kaart bracht bij verschillende prijsstellingen. Ze concludeert onder meer: "Op zijn zachtst gezegd is de gezonde keus op dit moment niet de makkelijke (goedkope) keus en prijs vormt mogelijk zelfs een barrière om gezonde voedingskeuzes te maken voor mensen met lagere inkomens." 

Een kortingskaart voor deze groep consumenten zou volgens Waterlander soelaas kunnen bieden. Korting geven op fruit en groente bleek het meest effectief: het leidt er direct toe dat de consument minder calorieën in zijn boodschappenkarretje verzamelt.

Ook pleit Waterlander voor andere marketinginstrumenten, zoals het situeren van gezonde voedselproducten bij kassa's van supermarkten (iets wat in de foodservice her en der al gebeurt). Het onderzoeksterrein omvatte overigens alleen de retail en strekte zich niet uit tot foodservice en horeca. Voor haar baanbrekende onderzoek kreeg Waterlander eerder dit voorjaar al de Gezondheidsprijs toegekend.

Auteur: Ubel Zuiderveld