KU Leuven: "Voedsel in 3D verbetert kwaliteitscontrole"


Innovatie - Onderzoekers van KU Leuven ontwikkelden innovatieve meettechnieken en software waarmee men de structuur van voedingsmiddelen in beeld kan brengen. De Leuvense universiteit noemt 3D-imaging van voedingsmiddelen "een grote stap voorwaarts" voor onder andere de kwaliteitscontrole van ons voedsel. Van 9 tot 13 april vindt in Leuven het InsideFood symposium plaats. Professor Bart Nicolaï van de afdeling Mechatronica, Biostatistiek en Sensoren stelt er de resultaten voor van zijn onderzoek rond 3D-imaging van voedingsmiddelen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de cellulaire opbouw van groenten en fruit of de luchtbellenverdeling in een mousse of kaas. Het team van professor Nicolaï toonde aan dat de 3D microstructuur van voedsel erg nuttige informatie bevat over de kwaliteit, stabiliteit en bewaarbaarheid ervan. De nieuwe technieken bieden volgens professor Nicolaï tal van mogelijkheden voor de voedingsindustrie om processen en producten te innoveren. "Nu het nut van de nieuwe sensortechniek is aangetoond, kan men gaan kijken naar het gebruik ervan voor online inspectie en sturing van productie-, verpakking- en sorteringsprocessen. Door de inzet van sensoren en sturing kan de voedingsindustrie de kwaliteit van de producten verhogen en de afvalstromen verminderen." Bron: KU Leuven/FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid