Latijns-Amerikaanse topchef Nicolás López te gast bij RIJKS

Chef kok Nicolás López te gast bij RIJKS

Goed doel - Joris Bijdendijk van RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum, kookt op 11, 12 en 13 januari 2019 samen met topchef Nicolás López van restaurant Villanos en Bermudas voor een goed doel. Beiden ondersteunen de wereldwijde trend waarin chefs zich inzetten voor een beter voedselsysteem.

Tijdens het driedaags evenement bundelen de twee chefs hun krachten en zetten zij zich in voor Manq’a, de gastronomische opleiding opgericht door ontwikkelingsorganisatie ICCO en Claus Meyer van o.a. The Nordic Food Movement en restaurant Noma. “Chefs hebben een voorbeeldfunctie en in sommige gevallen een voorlopers rol in het voedselsysteem. Zij verbinden boer en burger en hebben de taak om producenten een podium te geven,” aldus Bijdendijk.

Tussen burger en boer

De van oorsprong Argentijnse Nicolás López is eigenaar en chef van restaurant Villanos en Bermudas in Bogotá, Colombia. López’ zijn keuken kenmerkt zich door het lokale product en een combinatie tussen moderne en klassieke technieken. Hij werkt nauw samen met de opleiding Manq’a en stelt onder andere zijn restaurant beschikbaar als werkplek voor de jongeren die de opleiding hebben afgerond. Nicolás López werd met zijn restaurant in 2018 bekroond met een nummer 15 notering op de Latin America’s 50 Best Restaurants lijst. Bijdendijk en Lopez bereiden gedurende het weekend een speciaal menu bereiden waarvan een deel van de opbrengst naar Manq’a gaat.

Gastchefs

Bijdendijk ontving sinds de opening van RIJKS in november 2014 al diverse gastchefs, waaronder Margot Janse (The Tasting Room / Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel (Jardin des Sens in Montpellier, Frankrijk), André Chiang (André in Singapore en RAW in Taiwan), Tim Raue (Tim Raue, Berlijn), Yotam Ottolenghi (Nopi, Londen), Nick Bril (The Jane, Antwerpen), Virgilio Martínez (Central, Lima), Fergus Henderson (St. John, Londen), Eelke Plasmeijer (Locavore, Bali), Dan Hunter (Brae, Australië), Kamilla Seidler (Gustu, Bolivia), Sang Hoon Degeimbre (L'air du temps, België) Micha Tsumura (Maido, Lima), Fredrik Berselius (Aska, New York), Matt Abergel (Yardbird, Hong Kong) en Josean Alija (Nerua, Bilbao).

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek