Latijns-Amerikaanse topchef Nicolás López te gast bij RIJKS
Goed doel - Joris Bijdendijk van RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum, kookt op 11, 12 en 13 januari 2019 samen met topchef Nicolás López van restaurant Villanos en Bermudas voor een goed doel. Beiden ondersteunen de wereldwijde trend waarin chefs zich inzetten voor een beter voedselsysteem. Tijdens het driedaags evenement bundelen de twee chefs hun krachten en zetten zij zich in voor Manq’a, de gastronomische opleiding opgericht door ontwikkelingsorganisatie ICCO en Claus Meyer van o.a. The Nordic Food Movement en restaurant Noma. “Chefs hebben een voorbeeldfunctie en in sommige gevallen een voorlopers rol in het voedselsysteem. Zij verbinden boer en burger en hebben de taak om producenten een podium te geven,” aldus Bijdendijk. Tussen burger en boer De van oorsprong Argentijnse Nicolás López is eigenaar en chef van restaurant Villanos en Bermudas in Bogotá, Colombia. López’ zijn keuken kenmerkt zich door het lokale product en een combinatie tussen moderne en klassieke technieken. Hij werkt nauw samen met de opleiding Manq’a en stelt onder andere zijn restaurant beschikbaar als werkplek voor de jongeren die de opleiding hebben afgerond. Nicolás López werd met zijn restaurant in 2018 bekroond met een nummer 15 notering op de Latin America’s 50 Best Restaurants lijst. Bijdendijk en Lopez bereiden gedurende het weekend een speciaal menu bereiden waarvan een deel van de opbrengst naar Manq’a gaat. Gastchefs Bijdendijk ontving sinds de opening van RIJKS in november 2014 al diverse gastchefs, waaronder Margot Janse (The Tasting Room / Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel (Jardin des Sens in Montpellier, Frankrijk), André Chiang (André in Singapore en RAW in Taiwan), Tim Raue (Tim Raue, Berlijn), Yotam Ottolenghi (Nopi, Londen), Nick Bril (The Jane, Antwerpen), Virgilio Martínez (Central, Lima), Fergus Henderson (St. John, Londen), Eelke Plasmeijer (Locavore, Bali), Dan Hunter (Brae, Australië), Kamilla Seidler (Gustu, Bolivia), Sang Hoon Degeimbre (L'air du temps, België) Micha Tsumura (Maido, Lima), Fredrik Berselius (Aska, New York), Matt Abergel (Yardbird, Hong Kong) en Josean Alija (Nerua, Bilbao). Bron: @FoodClicks Goed doel - Joris Bijdendijk van RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum, kookt op 11, 12 en 13 januari 2019 samen met topchef Nicolás López van restaurant Villanos en Bermudas voor een goed doel. Beiden ondersteunen de wereldwijde trend waarin chefs zich inzetten voor een beter voedselsysteem. Tijdens het driedaags evenement bundelen de twee chefs hun krachten en zetten zij zich in voor Manq’a, de gastronomische opleiding opgericht door ontwikkelingsorganisatie ICCO en Claus Meyer van o.a. The Nordic Food Movement en restaurant Noma. “Chefs hebben een voorbeeldfunctie en in sommige gevallen een voorlopers rol in het voedselsysteem. Zij verbinden boer en burger en hebben de taak om producenten een podium te geven,” aldus Bijdendijk. Tussen burger en boer De van oorsprong Argentijnse Nicolás López is eigenaar en chef van restaurant Villanos en Bermudas in Bogotá, Colombia. López’ zijn keuken kenmerkt zich door het lokale product en een combinatie tussen moderne en klassieke technieken. Hij werkt nauw samen met de opleiding Manq’a en stelt onder andere zijn restaurant beschikbaar als werkplek voor de jongeren die de opleiding hebben afgerond. Nicolás López werd met zijn restaurant in 2018 bekroond met een nummer 15 notering op de Latin America’s 50 Best Restaurants lijst. Bijdendijk en Lopez bereiden gedurende het weekend een speciaal menu bereiden waarvan een deel van de opbrengst naar Manq’a gaat. Gastchefs Bijdendijk ontving sinds de opening van RIJKS in november 2014 al diverse gastchefs, waaronder Margot Janse (The Tasting Room / Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel (Jardin des Sens in Montpellier, Frankrijk), André Chiang (André in Singapore en RAW in Taiwan), Tim Raue (Tim Raue, Berlijn), Yotam Ottolenghi (Nopi, Londen), Nick Bril (The Jane, Antwerpen), Virgilio Martínez (Central, Lima), Fergus Henderson (St. John, Londen), Eelke Plasmeijer (Locavore, Bali), Dan Hunter (Brae, Australië), Kamilla Seidler (Gustu, Bolivia), Sang Hoon Degeimbre (L'air du temps, België) Micha Tsumura (Maido, Lima), Fredrik Berselius (Aska, New York), Matt Abergel (Yardbird, Hong Kong) en Josean Alija (Nerua, Bilbao). Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
RIJKS na ingrijpende verbouwing weer open
Horeca - Na een ingrijpende renovatie opent RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum, opnieuw haar deuren aan het Museumplein. “Na bijna 10 jaar werd het tijd voor de next step. In het nieuwe RIJKS hebben we meegenomen wat we hebben geleerd in de afgelopen jaren. We zijn de verbeterde versie van onszelf geworden,” aldus Executive Chef Joris Bijdendijk namens zijn team.
Lees berichtJoris Bijdendijk opent Wils Bakery Café
Horeca - Joris Bijdendijk opent een nieuwe zaak aan het Amsterdamse Stadionplein in Amsterdam-Zuid. De horecagelegenheid, die Wils Bakery Café gaat heten, wordt een combinatie van een bakkerij en een bistro.
Lees berichtLimburgs Culinair Gala 2021 tijdens BBB Maastricht
Beurzen - Het Limburgs Culinair Gala 2021 vindt plaats op maandag 11 oktober in het geheel vernieuwde MECC Maastricht. Normaal gesproken is het gala altijd in januari, maar door corona kon dat niet doorgaan. Het gala vindt nu plaats op de eerste dag van BBB Maastricht, de oudste horecavakbeurs van Nederland.
Lees berichtSterrenchefs zetten eigen streamingdienst Cheflix op
Horeca - Nederlandse topchefs lanceren hun eigen Netflix: Cheflix. Op deze nieuwe streamingdienst leert de kijker koken met Michelinsterren-chefs als Jacob Jan Boerma (De Leest), Joris Bijdendijk (RIJKS) en Ron Blaauw (Ron’s Gastrobar).
Lees berichtBijdendijk en Brandt & Levie lanceren SNERT uit blik
Introductie - Chef Joris Bijdendijk en Brandt & Levie worstmakers lanceren gezamenlijk een soep uit blik: SNERT. De erwtensoep is geboren uit liefde voor deze Nederlandse klassieker en wil blikvoer opnieuw op de kaart zetten. Daarnaast dient de introductie ook een goed doel; van elk SNERT-pakket wordt namelijk één blik soep aan Voedselbank Amsterdam gedoneerd.
Lees berichtJoris Bijdendijk gaat koken voor het Smakenrad in Amsterdam
Horeca – Na Den Bosch en Groningen komt het Smakenrad ook in Amsterdam. Op het terrein van de Rai gaat Joris Bijdendijk, executive chef van RIJKS® restaurant van het Rijksmuseum, maaltijden serveren in het grootste reuzenrad van Nederland. De 27 verwarmde gondels worden omgebouwd tot privé restaurants, die in het rad tot 50 meter hoogte komen.
Lees bericht