Lekkerland beloond met 3 sterren voor CO2-reductie in de keten

Peter Korte ontvangt voor Lekkerland de derde Lean & Green Star uit handen van Mariette van Empel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Nieuws - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft groothandel Lekkerland beloond met een derde ‘Lean & Green Star’ voor de inspanningen om CO2-doelstellingen te behalen door inefficiëntie in de keten te reduceren. 

Lekkerland is een van de eerste zes Nederlandse bedrijven die een derde ster hebben gekregen. De zes bedrijven zijn koplopers om de weg te effenen richting zero emissie en een bijdrage te leveren aan de Factor 6 klimaatdoelstelling voor de logistiek: voor 2050 moet de logistiek zijn productiviteit met factor 6 hebben vergroot ten opzichte van 1990.
“We bespreken met onze leveranciers hoe planningen te overlappen om zo lege kilometers te reduceren”, zegt Peter Korte, directeur Operations Lekkerland. “Onze klanten profiteren van een dynamische routeplanning: we rijden niet als een vaste busdienst, maar bestuderen hoe we het wagenpark het efficiëntst kunnen inzetten om de klanten optimaal te beleveren met zo weinig mogelijk kilometers. Dankzij de drie temperatuurzones in onze vrachtauto’s nemen we naast de houdbare producten ook direct de vers-stroom en de diepvriesproducten voor de klant mee. En we nemen we de emballage meteen weer mee terug.”

Rotatiepunten
Met het oog op de toekomst, waarin zwaar vervoer en voertuigen met een verbrandingsmotor uit de binnensteden geweerd worden, sorteert Lekkerland voor op fijnmazige stadsdistributie met kleinere voertuigen. “We voegen zogenaamde rotatiepunten toe in ons netwerk”,  aldus Korte. “Vanuit overslagpunten aan de rand van de stad beleveren duurzame kleinere voertuigen onze klanten in de centra. De busjes hebben zonnepanelen op het dak voor de koeling. Er lopen ook proeven met elektrisch aangedreven busjes en vrachtwagens in Nederland en Zwitserland.“ Lekkerland ziet duurzaamheid als een positieve business case. “We verbeteren continu, we bekijken hoe we steeds efficiënter en groener kunnen worden. Dat leverde ons zeven procent CO2-besparing en kostenreductie per rolcontainer op. Dat is twee procent boven de norm van de derde Lean & Green Star”, aldus de directeur.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Paul Peter Blonk