Low Food Lab wil voedselsysteem ‘gastronomisch’ verbeteren

De lancering van Low Food Lab bij de Stadsboerderij Almere. Vlnr Joris Bijdendijk, Alice den Boer, Merijn van Berlo, Vanja van d

Platform – De Low Food beweging, een initiatief van de foodprofessionals Joris Bijdendijk, Samuel Levie en Joris Lohman – wil de komende jaren met chefs, boeren, voedselproducenten en wetenschappers onderzoeken welke gastronomische oplossingen er zijn voor ons voedselsysteem. De beweging heeft daarvoor het Low Food Lab opgezet.

Het Low Food Lab is een zogenaamd open-source platform en gaat met verschillende partijen onderzoeken welke gastronomische oplossingen er gevonden kunnen worden als antwoord op maatschappelijke uitdagingen in ons voedselsysteem. Low Food Lab zal de komende jaren door het organiseren van workshops en andere initiatieven zoeken naar het potentieel van nieuwe, vergeten, nog niet onderzochte, ondergewaardeerde producten in Nederland.

Low Food heeft zich tot doel gesteld om de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart te zetten en zet zich in om die eetcultuur toonaangevend en vooruitstrevend te laten zijn over onderwerpen als duurzaamheid en inclusie. Het nadenken over een andere organisatie van het wereldwijde voedselsysteem past daarbij. Het Low Food Lab wordt mede mogelijk gemaakt door Flevo Campus en gaat vooralsnog van start voor de periode 2020-202. Het lab krijgt een fysieke plek op de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 in Almere zal plaatsvinden.

Internationale beweging

De oprichters van Low Food hebben zich laten inspireren door culinaire bewegingen over de hele wereld die tijdens de lancering van Low Food Lab in Almere ook een rol kregen. Zo gaf Diego Prado, die tot voor kort het gastronomische onderzoeksplatform BCulinaryLAB leidde van Basque Culinary Center in San Sebastian leidde, een presentatie. En was Benedict Reade aanwezig om als voormalig hoofd van Nordic Food Lab zijn ervaringen te delen. Dit initiatief werd opgericht door culinair ondernemer Claus Meyer en René Redzepi, chef van het gerenommeerde restaurant NOMA in Kopenhagen, dat vier keer is uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Het lab combineert wetenschappelijke en humanistische perspectieven met culinaire technieken van over de hele wereld om het eetbare potentieel van de Noordse regio te verkennen. Het Nordic Lab is onlangs onderdeel geworden van de afdeling voedselwetenschap van de Universiteit van Kopenhagen.

Bron: Low Food lab/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek