Nederland krijgt nieuw instituut voor voedselveiligheid

V.l.n.r. Rob van Lint (NVWA), Louise O. Fresco (WUR) & Rens Buchwaldt (WUR) overhandigen de documenten

Voedselveiligheid - Vanaf 1 juni 2019 vormen RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuw instituut voor voedselveiligheid. De nieuwe organisatie draagt de naam Wageningen Food Safety Research (WFSR). Vandaag was de ondertekening van de documenten voor het nieuwe instituut.

Door het samenvoegen van beide organisaties ontstaat een unieke kennisinstelling voor de voedsel- en voederveiligheid in Nederland. Het nieuwe instituut kan de laboratoriumondersteuning voor de NVWA en de rijksoverheid effectiever en kennisintensiever uitvoeren. Door deze samenvoeging wordt de kennis op het terrein van voedsel- en voederveiligheid en voedselfraude vergroot. Het nieuwe instituut maakt onderdeel uit van Wageningen University & Research.

Wageningen Food Safety Research moet de steunpilaar zijn bij incidenten en crises voor de NVWA, de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en speelt een rol bij milieu-incidenten en (voedsel)vergiftigingen. Daarnaast functioneert WFSR tevens als nationaal en Europees referentielaboratorium.

Samenwerking

Het RIKILT (230 medewerkers) en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid (130 medewerkers) werken al geruime tijd samen en zitten ook in hetzelfde gebouw op de Wageningen Campus.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek