‘Nederlanders zijn ongemerkt gezonder gaan eten’


Foodindustrie – De foodsector is er wederom in geslaagd de samenstelling van de producten zodanig te veranderen dat Nederlanders – ongemerkt – gezonder zijn gaan eten. Elk jaar worden er in het kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling afspraken gemaakt over het verlagen van suiker, zout en verzadigd vet en sinds 2013 worden die elk jaar naar beneden bijgesteld. Een van de producten waar goede resultaten zijn geboekt zijn zomergroenten en appelmoes. Zo bevatten diverse soorten appelmoes minder suiker en is de suiker helemaal verdwenen uit de zomergroenten in blik en pot, zoals broccoli of andijvie. Hamburgers, zowel rauw als gegaard,  bevatten tenminste 10% minder zout. Ook kant-en-klare maaltijden, saucijzenbroodjes, chips, brood, vleeswaren en kaas bevatten substantieel minder zout. Dit jaar gaan de toeleveranciers verder met de rest van het assortiment. Inmiddels zijn er in 2018 al afspraken gemaakt voor hartige broodjes, smeerkaas, ontbijtgranen en hartige diepvriessnacks. Gedurende de rest van het jaar wordt nog gewerkt aan zoutvermindering in pizza’s alsmede suikervermindering in zuivel en salades, zoals salades voor op brood en hummus. Ook sauzen komen aan bod. Marc Jansen, directeur van de koepelorganisatie CBL voor supermarkten, vindt dat aandacht voor gezond eten heel belangrijk is. “In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling werken wij al jaren aan suiker- en zoutreductie. In 16 productcategorieën zijn inmiddels afspraken gemaakt, zoals kant-en-klaar maaltijden, hartige broodjes en vleeswaren en op dit moment werken we aan drie nieuwe afspraken. Deze gaan door het hele assortiment heen.” Bron: FNLI/CBL Foodindustrie – De foodsector is er wederom in geslaagd de samenstelling van de producten zodanig te veranderen dat Nederlanders – ongemerkt – gezonder zijn gaan eten. Elk jaar worden er in het kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling afspraken gemaakt over het verlagen van suiker, zout en verzadigd vet en sinds 2013 worden die elk jaar naar beneden bijgesteld. Een van de producten waar goede resultaten zijn geboekt zijn zomergroenten en appelmoes. Zo bevatten diverse soorten appelmoes minder suiker en is de suiker helemaal verdwenen uit de zomergroenten in blik en pot, zoals broccoli of andijvie. Hamburgers, zowel rauw als gegaard,  bevatten tenminste 10% minder zout. Ook kant-en-klare maaltijden, saucijzenbroodjes, chips, brood, vleeswaren en kaas bevatten substantieel minder zout. Dit jaar gaan de toeleveranciers verder met de rest van het assortiment. Inmiddels zijn er in 2018 al afspraken gemaakt voor hartige broodjes, smeerkaas, ontbijtgranen en hartige diepvriessnacks. Gedurende de rest van het jaar wordt nog gewerkt aan zoutvermindering in pizza’s alsmede suikervermindering in zuivel en salades, zoals salades voor op brood en hummus. Ook sauzen komen aan bod. Marc Jansen, directeur van de koepelorganisatie CBL voor supermarkten, vindt dat aandacht voor gezond eten heel belangrijk is. “In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling werken wij al jaren aan suiker- en zoutreductie. In 16 productcategorieën zijn inmiddels afspraken gemaakt, zoals kant-en-klaar maaltijden, hartige broodjes en vleeswaren en op dit moment werken we aan drie nieuwe afspraken. Deze gaan door het hele assortiment heen.” Bron: FNLI/CBL

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Al 45 Jumbo-locaties gestopt met tabaksverkoop

Supermarkt -  Jumbo bouwt de tabaksverkoop bij de servicebalies in de supermarkten langzaam verder af. Inmiddels zijn er zo’n 45 servicepunten zonder tabak, waarvan zo’n 25 verkooppunten bij franchisers. Supermarkten mogen nog tot 1 juli dit jaar tabak verkopen. Daarna moeten alle vestigingen vanwege een wettelijk verbod zijn gestopt.

Lees bericht

Vakcentrum: tabaksban supers in strijd met Europese Dienstenrichtlijn

Tabak - Het Vakcentrum heeft in een brief aan staatsecretaris van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nogmaals bezwaar gemaakt tegen het voorgenomen verbod op verkoop van tabak in supermarkten. Het Vakcentrum verwijst daarbij naar het advies van de Raad van State waarin naar die Europese Dienstenrichtlijn verwezen wordt.

Lees bericht

Jumbo Supermarkten stopt met de vers vleespromoties

Supermarkten - Jumbo stopt als eerste supermarktketen met vleespromoties in al haar winkels en online in Nederland. Dit besluit draagt bij aan het streven om in 2030 60% van de verkochte eiwitten van plantaardige oorsprong te laten zijn en 40% van dierlijke ingrediënten. Het gaat om de vers vleespromoties , niet die van vleeswaren.

Lees bericht


Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht

Marc Jansen nieuwe algemeen directeur bij CBL

Benoeming - Bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft per 1 januari 2024 een directeurswissel plaatsgevonden. Marc Jansen heeft de functie van algemeen directeur René Roorda overgenomen. Roorda blijft op zijn huidige dossiers actief als directeur bij het CBL.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid