NS en AH to go openen een ‘duurzame proeftuin’


Initiatief – NS en Albert Heijn to go openen een ‘duurzame proeftuin’ aan de buitenzijde van station Utrecht Centraal. Reizigers kunnen in deze winkel producten kopen die verantwoorder en duurzamer zijn. De duurzame proeftuin is te vinden op de Stationspassage aan de buitenzijde van station Utrecht Centraal, tussen het Stationsplein en het Stadskantoor. Het aanbod van de winkel wisselt over de dag, maar gaat van schepgroente tot watertap. Curlic Suarez van het winkelteam op Utrecht Centraal , die mee heeft gedacht over de invulling: “We willen het aantal verpakkingen terugdringen door veel producten zonder verpakking aan te bieden. Bij de inrichting hebben gebruikte materialen van NS en Albert Heijn een nieuwe bestemming gekregen.” De winkel is een test. Succesvolle elementen kunnen in de toekomst in andere stationswinkels een plek krijgen.” Minder verpakkingen Belangrijk onderdeel van de testwinkel is het verpakkingsmateriaal. Helemaal verpakkings- of plasticvrij is niet mogelijk, vanwege de hygiëne en houdbaarheid, maar de doelstelling is wel om verpakkingen fors te reduceren. Anne-Maartje Ordelman, directeur NS Retail:  “Daarvoor gaan we enkele zaken testen: van onverpakt broodjes tot onverpakte theezakjes. Geen suikerzakje meer bij de koffie, maar een ouderwetse suikerpot.” Schepgroente in plaats van Schepsnoep Midden in de winkel staat een ontbijtbar waar de reiziger ‘s ochtends zelf zijn ontbijt kan samenstellen. Rond de lunchtijd wordt dit een saladebar. Ook kun je met een hervulbare fles zelf water tappen, zodat je geen waterflesje hoeft te kopen. Ordelman: “Ik ben vooral erg benieuwd wat onze reizigers van de schepgroente vinden, als gezond alternatief voor schepsnoep.” Gerecyclde winkelinrichting De winkelinrichting is zoveel mogelijk gemaakt van restmaterialen uit bijvoorbeeld treinen. Zo zijn er wanden gemaakt van oude treinvloerdelen en kunnen bezoekers aan de hoge tafel staan die gemaakt is van instaptredes van een trein. De energie voor de winkel wordt geleverd door de warmte en koude opslag van Utrecht Centraal, waarbij de warmte en koude op een duurzame manier uit de grond gehaald wordt. De elektriciteit wordt volledig groen ingekocht via het duurzame energiecontract van het NS-station. Bron: NS/@FoodClicks Initiatief – NS en Albert Heijn to go openen een ‘duurzame proeftuin’ aan de buitenzijde van station Utrecht Centraal. Reizigers kunnen in deze winkel producten kopen die verantwoorder en duurzamer zijn. De duurzame proeftuin is te vinden op de Stationspassage aan de buitenzijde van station Utrecht Centraal, tussen het Stationsplein en het Stadskantoor. Het aanbod van de winkel wisselt over de dag, maar gaat van schepgroente tot watertap. Curlic Suarez van het winkelteam op Utrecht Centraal , die mee heeft gedacht over de invulling: “We willen het aantal verpakkingen terugdringen door veel producten zonder verpakking aan te bieden. Bij de inrichting hebben gebruikte materialen van NS en Albert Heijn een nieuwe bestemming gekregen.” De winkel is een test. Succesvolle elementen kunnen in de toekomst in andere stationswinkels een plek krijgen.” Minder verpakkingen Belangrijk onderdeel van de testwinkel is het verpakkingsmateriaal. Helemaal verpakkings- of plasticvrij is niet mogelijk, vanwege de hygiëne en houdbaarheid, maar de doelstelling is wel om verpakkingen fors te reduceren. Anne-Maartje Ordelman, directeur NS Retail:  “Daarvoor gaan we enkele zaken testen: van onverpakt broodjes tot onverpakte theezakjes. Geen suikerzakje meer bij de koffie, maar een ouderwetse suikerpot.” Schepgroente in plaats van Schepsnoep Midden in de winkel staat een ontbijtbar waar de reiziger ‘s ochtends zelf zijn ontbijt kan samenstellen. Rond de lunchtijd wordt dit een saladebar. Ook kun je met een hervulbare fles zelf water tappen, zodat je geen waterflesje hoeft te kopen. Ordelman: “Ik ben vooral erg benieuwd wat onze reizigers van de schepgroente vinden, als gezond alternatief voor schepsnoep.” Gerecyclde winkelinrichting De winkelinrichting is zoveel mogelijk gemaakt van restmaterialen uit bijvoorbeeld treinen. Zo zijn er wanden gemaakt van oude treinvloerdelen en kunnen bezoekers aan de hoge tafel staan die gemaakt is van instaptredes van een trein. De energie voor de winkel wordt geleverd door de warmte en koude opslag van Utrecht Centraal, waarbij de warmte en koude op een duurzame manier uit de grond gehaald wordt. De elektriciteit wordt volledig groen ingekocht via het duurzame energiecontract van het NS-station. Bron: NS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Take away Who Ayam start in Creative Valley Utrecht CS

Formulenieuws – Take away formule Who Ayam opent binnenkort de deuren aan de Smakkelaarshoek in Utrecht. Who Ayam is een nieuw horecaconcept met een focus op gezond en voedzaam comfort food. Het winkelpand waar de formule zich vestigt, is onderdeel van het multicomplex Creative Valley Utrecht CS, dat onderdeel uitmaakt van stationsgebied Oost.

Lees bericht




PS in Foodservice lanceert PS Impact Score

Duurzaamheid – Onder grote belangstelling van groothandels en afnemers is afgelopen woensdag de PS Impact Score gepresenteerd in het gebouw van groente- en fruitbedrijf Van Gelder in Ridderkerk. Doel van de bijeenkomst was partijen in de foodservicesector duidelijk maken dat echte stappen zetten in duurzaamheid alleen kan als data met elkaar wordt gedeeld. De gepresenteerde PS Impact Score helpt daarbij.

Lees bericht


Arena start met cateraar Levy Europe nieuw cateringconcept

Catering  - Na een aantal maanden van voorbereiding en conceptontwikkeling beleefden afgelopen weekend de bezoekers op de tweede ring Oost de première van een nieuwe manier van stadioncatering in de Amsterdam Arena. Publiekscateraar en Arena-cateraar Levy Europe heeft er samen met het stadion een nieuwe manier van bestellen geïntroduceerd. Daarnaast werden er nieuwe duurzamere fooditems en verpakkingsmaterialen gepresenteerd.

Lees bericht

Selecta ziet Shop & Go-concepten in 2024 doorbreken

Shopformat - Selecta ziet onbemande Shop & Go-concepten en nieuwe betaalopties als alternatief voor cafetaria’s en shops definitief doorbreken. Als leverancier van koffie- en voedingsautomaten verwacht het bedrijf dat slimme foodtech-toepassingen in 2024 verder zullen doorbreken. Vooral onbemande minimarkets zijn volgens het bedrijf aan een opmars bezig in onder meer ziekenhuizen en aan laadstations voor elektrische autos.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid