NS Railcatering serveert voortaan filterkoffie in de trein

Voortaan filterkoffie in de trein in plaats van oploskoffie

Railcatering -  Reizigers in de Intercity van Utrecht Centraal naar Zwolle kregen vrijdag al de primeur, maar vanaf vandaag is het op alle 7 trajecten van NS Railcatering zover: de railcatering van NS gaat voortaan filterkoffie schenken.

De NS schakelt over van oploskoffie naar filter om een beter kwaliteit te bieden aan de reizigers. “Verse filterkoffie, het klinkt simpel, maar dat is het niet,” aldus Floris Merkx, verantwoordelijk voor de Railcatering bij NS. Na elke twee uur moet de koffie worden ververst. Het omschakelen maakt onderdeel uit van een herziening van het assortiment. Dat wordt nu veel meer ingezet op de eetmomenten gedurende de dag. Zo wordt er in de ochtend bananenbrood aan de reiziger aangeboden en in de middag een broodje kaas. Voor in de avond is er popcorn. Ook de kleding is aangepast.

40.000 koppen koffie

NS verkoopt jaarlijks zo’n 400.000 koppen koffie in de trein. Twee derde hiervan is gewone koffie, een derde cappuccino. De nieuwe koffie heeft RFA keurmerk (Rainforest Alliance gecertificeerd). Deze organisatie zet zich in voor milieuvriendelijke productie en sociale arbeidsvoorwaarden. Daarnaast geven we alleen een deksel als hiernaar gevraagd wordt. Hiermee wil NS zorgen wij voor minder plastic afval. Reizigers met een eigen beker krijgen bovendien 25 cent korting. Alles bij elkaar weegt het meetorsen van het assortiment met tassen zo’n 15 kilo. De gemiddelde afstand die een railcateringmedewerker aflegt is zo’n drie kilometer per dag.

Uitbreiding gewenst

NS Railcatering bestaat 13 jaar en is nu aanwezig op zeven langere Intercity-trajecten. (Utrecht – Eindhoven, Utrecht – Zwolle, Utrecht – Arnhem, Utrecht – Deventer, Zwolle – Almere, Rotterdam – Antwerpen, Rotterdam – Tilburg) NS wil dit aantal graag uitbreiden om meer treinreizigers onderweg van een hapje en een drankje te kunnen voorzien. Of dat lukt is de vraag. Ook voor de NS is het lastig om voldoende medewerkers te krijgen in de huidige krappe arbeidsmarkt.

Bron: NS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek