NVWA: vooral particulieren in de fout op Koningsdag

NVWA voert 411 inspecties uit. Foto: NVWA

Inspectie – Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)  zijn vooral particulieren in de fout gegaan op Koningsdag 2017. De meeste overtredingen hadden te maken met het op temperatuur houden van de aangeboden producten, mede door het koude weer. In totaal is 9 keer een boeterapport opgemaakt en zijn 89 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld.

Zo’n 50 inspecteurs van de NVWA waren gisteren op Koningsdag op pad om te controleren op voedselveiligheid op vrijmarkten en bij andere Koningsdagfestiviteiten. Zij voerden in totaal 411 inspecties uit, zowel bij professionele als bij particuliere standhouders. Bij het voedsel van particuliere verkopers  was in 9% van de inspecties iets mis was. Meestal ging het daarbij om het onvoldoende verhitten van voedsel.

Warm

Verreweg de meeste overtredingen hadden te maken met het goed op temperatuur brengen of houden van het aangeboden voedsel. Door de koude weersomstandigheden kon van tevoren bereid voedsel soms onvoldoende worden verhit of koelde bereid voedsel te snel af. Voedsel dat niet meer geschikt was voor consumptie moesten standhouders weggooien. Dat gebeurde in 15 gevallen.

De inspecteurs troffen soms vuile verkoopwagens aan; ook ontbrak vaak gelegenheid om de handen te wassen. Vaak was ook geen thermometer aanwezig om de temperatuur van het voedsel te kunnen meten of ontbrak een koelvoorziening. Ook werd kruisbesmetting van rauwe en bereide producten geconstateerd.

Bron: NVWA/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek