NVWA waarschuwt feestgangers te letten op hygiëneregels bij foodkramen


Voedselveiligheid – Ondernemers met een foodkraam moeten er voor zorgen dat etenswaren niet kunnen worden aangeraakt door voorbijgangers en er tevens voor zorgen dat er geen vuil in of op het eten kan waaien. Twee waarschuwingen, die  de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) meldt op de eigen site met het oog op de straatverkoop van levensmiddelen de komende feestdagen. Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op, meldt de NVWA. Meestal komt dat door het eten van bedorven vlees, vis, salades of zuivel. Ook voedsel dat is bereid met vies keukengerei kan leiden tot voedselinfecties, zo laat de controlerende instantie weten. Ieder jaar weer zijn er tal van foodtrucks en verkopers van levensmiddelen met een kraam die bedoet worden omdat zij de hygiëneregels onvoldoende naleven. In sommige gevallen wordt zelfs besloten de verkoopactiviteiten direct te beëindigen. Zeker met hoge buitentemperaturen vormen slecht gekoelde etenswaren een hoog risico op voedselvergiftiging. Handenwassen De NVWA roept nu ook consumenten op scherp te letten op hoe de levensmiddelen worden aangeboden en geven aan: ‘Koopt u eten bij een kraam? Controleer dan of het eten hygiënisch is bereid en bewaard. Zo voorkomt u een voedselvergiftiging.’ In de kraam moet bijvoorbeeld, bij voorkeur stromend, water en zeep aanwezig zijn waarmee de bereider en verkoper zijn handen kan wassen. Bij veel kramen en foodtrucks is dat lang niet altijd het geval. Ook moet er gelegenheid en materiaal zijn waarmee de bereider en/of verkoper de werkplek kan schoonhouden. Goed koelen Naast het goed gekoeld houden van de voorraden van bederfelijke etenswaren, moeten juist bereid eten goed warm gehouden kunnen worden. Verder mogen etenswaren niet direct op de grond staan en moeten uitbaters voorkomen dat langslopende dieren niet bij de levensmiddelen mogen komen. Het NVWA zegt vooralsnog niet extra streng te zullen controleren de komende feestdagen, maar controleert wel. Nog belangrijker is dat ondernemers zelf het risico niet willen nemen met hun klanten en rekening houden met de hygiënerichtlijnen. Bron: @FoodClicks Voedselveiligheid – Ondernemers met een foodkraam moeten er voor zorgen dat etenswaren niet kunnen worden aangeraakt door voorbijgangers en er tevens voor zorgen dat er geen vuil in of op het eten kan waaien. Twee waarschuwingen, die  de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) meldt op de eigen site met het oog op de straatverkoop van levensmiddelen de komende feestdagen. Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op, meldt de NVWA. Meestal komt dat door het eten van bedorven vlees, vis, salades of zuivel. Ook voedsel dat is bereid met vies keukengerei kan leiden tot voedselinfecties, zo laat de controlerende instantie weten. Ieder jaar weer zijn er tal van foodtrucks en verkopers van levensmiddelen met een kraam die bedoet worden omdat zij de hygiëneregels onvoldoende naleven. In sommige gevallen wordt zelfs besloten de verkoopactiviteiten direct te beëindigen. Zeker met hoge buitentemperaturen vormen slecht gekoelde etenswaren een hoog risico op voedselvergiftiging. Handenwassen De NVWA roept nu ook consumenten op scherp te letten op hoe de levensmiddelen worden aangeboden en geven aan: ‘Koopt u eten bij een kraam? Controleer dan of het eten hygiënisch is bereid en bewaard. Zo voorkomt u een voedselvergiftiging.’ In de kraam moet bijvoorbeeld, bij voorkeur stromend, water en zeep aanwezig zijn waarmee de bereider en verkoper zijn handen kan wassen. Bij veel kramen en foodtrucks is dat lang niet altijd het geval. Ook moet er gelegenheid en materiaal zijn waarmee de bereider en/of verkoper de werkplek kan schoonhouden. Goed koelen Naast het goed gekoeld houden van de voorraden van bederfelijke etenswaren, moeten juist bereid eten goed warm gehouden kunnen worden. Verder mogen etenswaren niet direct op de grond staan en moeten uitbaters voorkomen dat langslopende dieren niet bij de levensmiddelen mogen komen. Het NVWA zegt vooralsnog niet extra streng te zullen controleren de komende feestdagen, maar controleert wel. Nog belangrijker is dat ondernemers zelf het risico niet willen nemen met hun klanten en rekening houden met de hygiënerichtlijnen. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

FrietHoes wil de Van Dobben van de frietbakkers zijn

Interview - FrietHoes wil niet alleen de lekkerste friet brengen voor de horeca, fastservice, evenementen en voor thuis, maar hecht ook veel waarde aan sociale aspecten. Daarom introduceerde FrietHoes eerder al het Frietje Sociaal, waarbij de koper van een frietje óók een frietje cadeau kan doen aan iemand die het net even meer nodig heeft. Sinds een jaar staat Marcel...

Lees bericht



Overtredingen met maaltijdbezorgers in Rotterdam

Bezorgdiensten - Bij een controle op maaltijdbezorgers in Rotterdam bleken vijf bezorgers niet te mogen werken in Nederland. Ook werd een maaltijdbezorger aangetroffen van 14 jaar, terwijl de minimumleeftijd 16 jaar is om maaltijden te bezorgen. Ook op andere terreinen werden overtredingen geconstateerd.

Lees bericht




Negatief NVWA-advies bamboebakjes zorgt voor onduidelijkheid

Verpakkingen - Onlangs adviseerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om servies gemaakt van melamine kunststof met bamboe- of maisvezels niet meer te gebruiken. Terwijl veel ondernemers juist dachten dat de bamboebakjes duurzaam waren. Ondernemers vragen zich nu af, wat mag wel?

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid