Omzet horeca in de lift; volume onder druk

Hotels zagen hun omzet in het derde kwartaal toenemen.

MarktontwikkelingenHet Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft weer cijfers bekend gemaakt. Nu over de omzet van de horeca. En ze zijn positief. De verkopen stegen met 1,9 procent in het derde kwartaal. Vooral hotels presteerden goed, met een plus van 6,7 procent.

Hoewel de omzet toenam in de sector als geheel, daalde het volume met 0,4 procent. De prijzen stegen met 2,3 procent. In alle horecabranches werd in het derde kwartaal meer omgezet dan een jaar eerder, met uitzondering van cafés. Deze zagen hun omzet voor het zesde achtereenvolgende kwartaal krimpen. Het volume in cafés nam met 8 procent af, terwijl de prijzen met bijna 4 procent stegen. Consumpties waren vooral prijziger door verhogingen van btw en accijns. Restaurants en cafetaria's boekten wel meer omzet. Hier stegen de prijzen gemiddeld met 2 procent. Eetgelegenheden profiteerden vooral van de zomermaanden juli en augustus.

In het tweede kwartaal noteerden horecabedrijven op jaarbasis al een omzetplus van 0,7 procent. De restaurants boekten toen de grootste omzetgroei met 3,8 procent. De prijzen stegen met 1,8 procent en het volume met 1,9 procent. Dat het met de restaurants beter gaat, is mogelijk het gevolg van de relatief vele acties die ze klanten aanbieden, aldus het CBS.
 

Bron: Nu.nl

Auteur: Martijn Louws