Onderzoek: ‘Goede koffie op het werk maakt productiever’

Onderzoek - Bijna de helft (49%) van de Nederlandse werknemers zegt met een goede kop koffie productiever te zijn in zijn werk. Dat blijkt uit onderzoek van  Ruigrok |Netpanel  in opdracht van vendingleverancier SelectaNederland.

Ook zegt ruim de helft (58%) met een goede kop koffie meer plezier te ervaren in zijn werk. Een kleine meerderheid (58%) zegt zelfs niet zonder koffie op het werk te kunnen. Bijna driekwart (72%) van de werkende Nederlanders drinkt koffie op de werkvloer. Met gemiddeld vier koppen koffie per dag drinkt werkend Nederland dagelijks 23,2 miljoen koppen koffie. Men beoordeelt deze koffie gemiddeld met het rapportcijfer 7.

Slechts een kleine groep (12%) geeft de koffie op het werk een onvoldoende (5 of lager). Ook zegt een kleine groep van de werkenden die geen koffie op hun werk drinken, dit niet te doen vanwege de slechte smaak van de koffie (12%).

In de sector industrie, bouwnijverheid, landbouw en visserij (80%) drinkt het grootste gedeelte van de werkenden koffie, gevolgd door de commerciële dienstverlening (72%) en de niet-commerciële dienstverlening (68%). In de meeste gevallen krijgen werknemers die koffie gratis. Wanneer er toch voor betaald zou moeten worden zegt bijna 60% van deze werknemers bereid te zijn te betalen voor een kop koffie. Gemiddeld hebben zij hier € 0,44 voor over.

Mannen drinken meer koffie dan vrouwen. Zij drinken vaker meer dan vijf kopjes per dag, vrouwen vaker twee koppen of minder. Populair is vooral zwarte koffie (ruim 40%), gevolgd door cappuccino en espresso.

Belangrijkste factoren voor goede koffie

Werkend Nederland bepaalde een Top 5 belangrijkste aspecten van goede koffie:

1. Smaak (88%)

2. Gratis verkrijgbaar is (72%)

3. Keuzemogelijkheden van soorten koffie (56%)

4. Bereidingstijd (56%)

5. Gebruiksvriendelijkheid van de automaat (48%)

Bron: Selecta

Auteur: Steffen van Beek