Ook bij Gezonde Sportkantine is tosti populair

Sport en gezonde voeding blijft een lastige combinatie

Sport - Gezonde voeding en sportverenigingen blijft een lastige combinatie. De wens om een gezonder aanbod te brengen is wel aanwezig, maar dat wil nog niet zeggen dat de gezondere producten ook worden genuttigd.

Dat blijkt uit onderzoek dat GfK heeft gehouden onder sportverenigingen die meedoen aan het project Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) in het kader van de Gezonde Sportkantine. De verenigingen die aan het onderzoek hebben meegedaan worden ook wel aangeduid als de zogenaamde ‘koploper kantines’.

Tosti’s en gefrituurde snacks blijven het meest populair bij kinderen en volwassenen als het gaat om eten in de sportkantine. Ook als het gaat om drinken zijn de sportdranken en frisdranken het meest populair. Bij volwassenen wordt daarentegen ook veel koffie en thee gedronken. Ruim een kwart van de kinderen (26%) en de volwassenen (27%) drinkt daarnaast ook bronwater.

Meer gezonde producten zoals snackgroenten, yoghurt en rauwkost worden slechts door een enkeling gegeten. Het zijn vooral de belegde broodjes, patat, candybars, chips en snoep die populair zijn. IJs (van room gemaakt), popcorn, koeken met minder calorieën, pizzapunt, pasta, snackgroenten, yoghurt en huzarenslaatjes worden vrijwel niet gegeten.

De sportkantine wordt vooral geassocieerd met ‘lekker’ en ‘goede kwaliteit’ blijkt uit de antwoorden van respondenten. ‘ Goedkoop’ en ‘gezond’ zijn in mindere mate van toepassing op de sportkantine volgens bezoekers van de koploper kantines.

Ruim een derde van de bezoekers geeft aan in de sportkantine verleid te worden om ongezonde keuzes te maken. Maar erg wordt dat niet gevonden. Daarnaast is er ook een groep die zegt dat het eten van snoep en snacks hoort bij sport.

Als er al waarde wordt gehecht aan een gezond aanbod, dan is dat vooral door de ouders. een meerderheid van de bezoekers (60%), en dan vooral ouders (52%) vindt dat er naar verhouding 'meer gezonde producten' in het aanbod van de kantine zou moeten zijn, of dat het aanbod van gezond en minder gezond gelijk moet zijn.

Eten bij sportverenigingen is wel populair. Vrijwel alle bezoekers (>95% van de kinderen, ouders en volwassenen) heeft wel eens wat gegeten in de sportkantine van hun sportvereniging.

In Nederland doen meer dan 360 sportverenigingen mee met het project De Gezonde Sportkantine. Zowel kleine als grote sportverenigingen in maar liefst 20 verschillende takken van sport doen mee, met in de top 3: voetbal, hockey en tennis.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek