‘Ook horeca ziet zich genoodzaakt medewerkers zelf op te leiden’

Arbeidskrapte doet zich ook voor bij seizoensarbeid

Onderzoek - De Nederlandse arbeidsmarkt verkrapt steeds verder. Twee derde van de ondervraagde bedrijven in Nederland verwacht in 2019 met een tekort aan personeel te kampen. Zo ook de horeca. Die ziet zich steeds vaker genoodzaakt medewerkers zelf op te leiden.

Dat laat econoom Katinka Jongkind weten van ING Economisch Bureau naar aanleiding van de rapportage over de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Uit een enquête van het bureau onder ruim 1.000 Nederlandse bedrijven blijkt dat één op de tien bedrijven met personeelskrapte dit jaar naar verwachting met een omzetdaling te maken krijgt van 6% of meer. Om de personeelskrapte het hoofd te bieden zien bedrijven zich genoodzaakt medewerkers zelf op te leiden. Voor de horeca is dat niet anders.

Flexibel

Eind 2018 kampte 60% van de ondervraagde bedrijven in Nederland met een tekort aan personeel. Voor 2019 loopt dit percentage verder op naar 65% van de bedrijven. Volgens 40% van de respondenten is het grootste probleem op de arbeidsmarkt de mismatch tussen vraag en aanbod op het gebied van kennis en/of vaardigheden. Bij horeca speelt, volgens Jongkind verder mee de onregelmatigheid in werktijden. “Jongeren willen wel flexibel werken, maar niet altijd in de avonden of in het weekeinde. En horeca heeft het nadeel dat het vaak ongunstige tijden zijn.”

Inzet QR-code

Om de krapte op de personeelsmarkt het hoof te bieden, zouden ondernemers creatiever moeten zijn, volgens de econoom. Het mogelijk maken voor gasten om bestellingen te plaatsen met een QR-code of af te rekenen is volgens Jongkind een eenvoudige manier op de drukte op een horeca-locatie het hoofd te bieden, maar wordt nog nauwelijks ingezet. “Terwijl dat tegen lage investeringskosten al mogelijk is.” Dat de inzet van een dergelijk systeem ten koste gaat van de gastvrijheid of klantvriendelijkheid deelt Jongkind niet: “Een kwartier wachten voordat je een bestelling kunt doen of kunt afrekenen is ook niet klantvriendelijk. En mensen hebben de keuze.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek