Over vier jaar vaker pinnen in horeca dan contant afrekenen

Foto: KHN

Horeca - Brancheorganisaties, als Beta en KHN, en banken willen ervoor zorgen dat er over vier jaar meer pinbetalingen plaatsvinden dan contante betalingen. Pinnen is veiliger en efficiënter in het gebruik dan contant geld.

De afspraken zijn vastgelegd in aanwezigheid van minister Dijsselbloem bij de verlenging van het Convenant Betalingsverkeer. Ook het laag houden van de kosten en het voorkomen van pinstoringen is een doelstelling. KHN ziet de samenwerking als een belangrijke stimulans in de efficiency en veiligheid van het betalingsverkeer voor de komende jaren.

KHN-directeur Lodewijk van der Grinten: “Het is goed om te zien dat het pinnen ook in de horeca de laatste jaren echt een vlucht heeft genomen. Vorig jaar is het aantal pintransacties in de horeca gestegen tot 190 miljoen transacties per jaar, wat neerkomt op 33 % van de omzet in de horeca. Met name dankzij mobiele betaalterminals, betaalbaar dataverkeer en lage kosten voor betalingsverkeer. Contactloos betalen gaat volgens mij in de nabije toekomst voornamelijk een versnelling veroorzaken in de fastservice en bij de drankverstrekkers.”

Daarnaast willen ondernemers en banken er voor zorgen dat klanten nog minder last krijgen van pinstoringen en moeten de kosten voor het betalingsverkeer laag blijven.

Het streven is dat er in 2019 meer pinbetalingen worden gedaan dan contante betalingen. Op dit moment wordt 62 procent van de omzet gepind, maar zijn zes op de tien transacties nog contant. Concreet doel hierbij is dan ook om de huidige verhouding (60 procent contant/40 procent pin) om te draaien naar 40 procent contant/60 procent pin.

Bron: KHN

Auteur: Steffen van Beek