Platform ‘kleine eters’ heeft al meer dan 1000 restaurants
Platform – KleinePorties.nl, een platform dat ‘kleine eters’ en restaurants die kleinere gerechten serveren samenbrengt, heeft inmiddels het duizendste restaurant aangesloten. Het platform is een jaar actief en schat in dat Nederland zo’n 5 miljoen ‘kleine eters’ telt. Dat meldt althans Sandra de Blaeij, medeoprichter van de website KleinePorties.nl. Het restaurantplatform heeft inmiddels een landelijke dekking in Nederland en België met de restaurants. Volgens de initiatiefneemster bestaan de vijf miljoen kleine eters niet alleen uit kleine en jonge mensen en ouderen, maar betreft het ook de 12 duizend mensen die een maagverkleining hebben ondergaan en de ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes. Mensen die niet zo veel eten, maar toch hun bord willen leegeten. In de meeste restaurants staan volgens het platform normale porties op het menu. Maar voor veel mensen is dat te veel en te uitgebreid. Die mensen moeten een keuze maken tussen bijvoorbeeld een voor- of een nagerecht. “Maar soms offert ook een tafelgenoot zich op om ‘het bord leeg te eten’,” aldus De Blaeij. 83 miljoen borden In de meeste gevallen gaan de borden halfvol terug naar de keuken, of voelen mensen zich gedwongen om te veel te eten. Volgens De Blaeij worden er op die manier jaarlijks 83 miljoen borden voedsel in de horeca weggegooid, of te wel meer dan 55.000 ton aan voedsel. Door kleine gerechtjes aan te bieden of keuze te bieden in portiegrootte of garnituur, is deze hoeveel terug te dringen. Verandering Horecaondernemers zien deze verandering bij consumenten en die daar actief mee aan de slag willen kunnen zich bij het platform aansluiten. Inmiddels zijn dat1086 restaurants. Willem de Jong van Bistro Het Smaakhuis in Moordrecht is er daar één van: “Het gemiddelde standaard driegangenmenu is niet meer van deze tijd. Je ziet duidelijk een verandering in de vraag van gasten en er wordt steeds vaker gevraagd naar kleinere porties. Wij serveren al jaren kleine gerechten en hebben daardoor naast tevreden gasten ook fors minder afval.” Ook Brasserie de Vuurtoren in Nijkerk heeft onlangs het foodconcept aangepast om voedselverspilling tegen gaan. Het restaurant serveert uitsluitend nog kleinere gerechten. Volgens eigenaar Eric de Vries zijn de gasten tevreden en ziet hij meer mensen in zijn restaurant terugkomen. Inspireren Het platform KleinePorties.nl staat van 23 tot en met 25 september op de horecabeurs Gastvrij Rotterdam op het ‘plein’ van HorecaNetwerk om andere restuarants te inspireren ook kleine gerechten te serveren. Bron: @FoodClicks Platform – KleinePorties.nl, een platform dat ‘kleine eters’ en restaurants die kleinere gerechten serveren samenbrengt, heeft inmiddels het duizendste restaurant aangesloten. Het platform is een jaar actief en schat in dat Nederland zo’n 5 miljoen ‘kleine eters’ telt. Dat meldt althans Sandra de Blaeij, medeoprichter van de website KleinePorties.nl. Het restaurantplatform heeft inmiddels een landelijke dekking in Nederland en België met de restaurants. Volgens de initiatiefneemster bestaan de vijf miljoen kleine eters niet alleen uit kleine en jonge mensen en ouderen, maar betreft het ook de 12 duizend mensen die een maagverkleining hebben ondergaan en de ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes. Mensen die niet zo veel eten, maar toch hun bord willen leegeten. In de meeste restaurants staan volgens het platform normale porties op het menu. Maar voor veel mensen is dat te veel en te uitgebreid. Die mensen moeten een keuze maken tussen bijvoorbeeld een voor- of een nagerecht. “Maar soms offert ook een tafelgenoot zich op om ‘het bord leeg te eten’,” aldus De Blaeij. 83 miljoen borden In de meeste gevallen gaan de borden halfvol terug naar de keuken, of voelen mensen zich gedwongen om te veel te eten. Volgens De Blaeij worden er op die manier jaarlijks 83 miljoen borden voedsel in de horeca weggegooid, of te wel meer dan 55.000 ton aan voedsel. Door kleine gerechtjes aan te bieden of keuze te bieden in portiegrootte of garnituur, is deze hoeveel terug te dringen. Verandering Horecaondernemers zien deze verandering bij consumenten en die daar actief mee aan de slag willen kunnen zich bij het platform aansluiten. Inmiddels zijn dat1086 restaurants. Willem de Jong van Bistro Het Smaakhuis in Moordrecht is er daar één van: “Het gemiddelde standaard driegangenmenu is niet meer van deze tijd. Je ziet duidelijk een verandering in de vraag van gasten en er wordt steeds vaker gevraagd naar kleinere porties. Wij serveren al jaren kleine gerechten en hebben daardoor naast tevreden gasten ook fors minder afval.” Ook Brasserie de Vuurtoren in Nijkerk heeft onlangs het foodconcept aangepast om voedselverspilling tegen gaan. Het restaurant serveert uitsluitend nog kleinere gerechten. Volgens eigenaar Eric de Vries zijn de gasten tevreden en ziet hij meer mensen in zijn restaurant terugkomen. Inspireren Het platform KleinePorties.nl staat van 23 tot en met 25 september op de horecabeurs Gastvrij Rotterdam op het ‘plein’ van HorecaNetwerk om andere restuarants te inspireren ook kleine gerechten te serveren. Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Compass Group nieuwe horecapartner WEC
Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.
Lees berichtBiertje in Europees restaurant het duurst in Noorwegen
Prijsvergelijking – Van alle Europese steden is de gemiddelde prijs van een biertje in Noorwegen het duurst. Portugal is het goedkoopst, maar voor wie echt voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten voor zijn biertje in een restaurant moet naar Noord-Macedonië.
Lees berichtCIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf
Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit. Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.
Lees berichtFoodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit
Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...
Lees berichtPlant FWD Week wil inspireren vaker plantaardig te kiezen
Actie - Plant FWD organiseert de eerste Plant FWD Week, waar ruim 40 restaurants, waaronder Cannibale Royale, Restaurant Flore **, The Lobby, Chez Nina, Yerba en Madre, mensen worden geïnspireerd vaker plantaardig te eten.
Lees berichtSteeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd
Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.
Lees bericht